Nederland - 21 september 2022 - Beursbrink

Dr. Doom verwacht dat aandelen 30 tot 40 procent gaan dalen

door STIJN

Econoom Nouriel Roubini, hij die de financiële crisis in 2008 wist te voorspellen en ook gekend is als Dr. Doom, verwacht dat er een lange en ‘lelijke’ recessie te wachten staat voor de Verenigde Staten van Amerika. Dit zou eind dit jaar, begin volgend jaar gaan gebeuren met een scherpe correctie op de aandelenmarkten als gevolg.

Als Nouriel Roubini uitspraken doet, kunnen we er maar beter naar luisteren. De econoom wist namelijk de financiële crisis in 2008 te voorspellen. Ook voor de huidige situatie heeft hij een voorspelling, namelijk dat de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden eind dit jaar, begin volgend jaar. Aandelen gaan hard corrigeren, met 30 of 40 procent.

Even in a plain vanilla recession, the S&P 500 can fall by 30%. In a real hard landing, it could fall 40%.

Hij benadrukt dat tal van ‘zombie’ banken, huishoudens, bedrijven, etc… door de mand zullen vallen en omver gaan vallen. De globale schuldniveau’s blijven toenemen en de inflatie terugdringen naar 2 procent, zal niet gaan zonder slag of stoot. Roubini verwacht dan ook dat de Federal Reserve een ‘harde landing’ gaat veroorzaken en de economie in een recessie zal doen belanden.

Rentes

De Federal Reserve is van plan de rentes tegen eind dit jaar op 4 – 4,25 procent te krijgen. Maar dat zal volgens Roubini niet voldoende zijn, hij verwacht dat de centrale bank meer zal gaan verhogen dan ze zelf willen. De kans is groot dat de rentes uiteindelijk rond de 5 procent stranden.

Hij voorspelt dat de recessie geheel 2023 zal aanhouden, afhankelijk van hoe groot de schok zal zijn. Tijdens de crisis in 2008 werden gezinnen en bank het hardst geraakt. Deze keer gaan bedrijven en schaduwbanken, zoals hedgefondsen, private equity en kredietfondsen, imploderen. Zijn advies aan beleggers is om vooral veel cash te hebben, ondanks de hoge inflatie.

Bronnen: Natalia Kniazhevich – Yahoo Finance

Foto: RawPixelCC0 1.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.