Europa - 27 februari 2020 - Beursbrink

Donkerrode opening AEX voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag scherp lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van maar liefst 1,9 procent.

Woensdag sloot de AEX index nog 0,2 procent lager op 581,78 punten. Daarmee beperkte de index het verlies dat eerder op de handelsdag nog meer dan drie procent bedroeg.

De Amerikaanse aandelenmarkten zetten woensdag in eerste instantie de weg van herstel in, na de afgelopen vier dagen nog aanzienlijk lager gesloten te zijn, vanwege de toenemende zorgen over de verspreiding van het coronavirus buiten China. Een vooraankondiging van een persconferentie door president Donald Trump leek beleggers wat moed te geven. Uiteindelijk sloot hoofdgraadmeter S&P 500 0,4 procent lager.

Na het slot van de beurzen in New York sprak Trump in Washington en hij benadrukte dat er “geen reden tot paniek” is. “Vanwege alles wat we hebben gedaan, blijven de risico’s voor de Amerikaanse bevolking erg klein”, voegde hij toe. Hij maakte ook bekend vicepresident Mike Pence de verantwoordelijkheid te hebben geven voor het bestrijden van het virus.

Het gewenste effect bleef echter achterwege doordat bekend werd dat er een nieuwe besmetting was in Californië. Deze persoon zou niet gereisd hebben naar een besmet gebied of in contact zijn geweest met iemand die hierheen is geweest. Op dit nieuws kwamen de Amerikaanse futures fors onder druk te staan.

Er zijn nu 82.164 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd. Van deze 82.164 besmettingen zijn er 78.497 geconstateerd op het vasteland van China.

In de VS gaat het om 60 besmettingen, in Japan om 189 en Zuid-Korea heeft 1.595 gevallen gemeld. In Italië loopt het aantal besmettingen hard op en Rome neemt flink maatregelen in een poging de uitbraak in te dammen. In Italië zijn er nu 453 besmettingen gemeld.

In Azië  geeft de Japanse Nikkei index vanochtend twee procent prijs. De beurs in Seoel verliest krap een procent, terwijl de Shanghai Composite juist licht in het groen noteert.

De april-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,17 dollar lager, ofwel 2,3 procent, op 48,73 dollar. Het rendement op de Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar daalde daarnaast naar 1,3 procent, het laagste niveau ooit. De treasuries worden beschouwd als een vluchthaven in onzekere tijden.

Naast de ontwikkelingen over het coronavirus hebben beleggers vandaag ook oog voor de Amerikaanse economische groei in het afgelopen kwartaal.

Bedrijfsnieuws

Aalberts heeft in 2019, ondanks een iets hogere omzet, de winst zien dalen. Aalberts stelt een dividend voor van 0,80 euro per aandeel, 5 cent meer dan over 2018.

Adyen heeft de omzet in de tweede helft van 2019 fors zien groeien, maar bleef wel iets achter op de analistenverwachtingen. De omzet steeg met 43 procent op jaarbasis tot 275,6 miljoen euro. Dit was redelijk conform de verwachting van analisten, die in doorsnee rekenden op een groei van 41 procent.

In het afgelopen jaar boekte IMCD een 13 procent hogere omzet op 2.690 miljoen euro. Tegen constante wisselkoerseffecten steeg de omzet met 12 procent. De hogere omzet viel voornamelijk toe te schrijven aan overnames. De operationele EBITA steeg met 11 procent op jaarbasis tot krap 225 miljoen euro.

De omzet van AMG daalde in 2019 op jaarbasis van 1.310 miljoen naar 1.189 miljoen dollar en de EBITDA liep terug van 217 naar 121 miljoen dollar. Onder de streep restte een verlies van 48 miljoen dollar. Een jaar eerder was dit nog een nettowinst van 95 miljoen dollar.

Vivat benoemde Tom Kliphuis tot nieuwe CEO per 1 april. Kliphuis vervangt Ron van Oijen die per 31 januari zijn ontslag heeft ingediend.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,4 procent tot 3.116,51 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 26.959,01 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 8.980,77 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.