Nederland - 4 augustus 2020 - Economie

Dollar kan crashen als V.S. geloofwaardigheid verliest

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse dollar begon de maand augustus met een heropleving. Deze heropleving kwam nadat de valuta haar ergste maand in bijna een decennium achter de rug had. Verschillende marktdeelnemers speculeren echter op nog een sterke daling van de dollar.

Volgens Steven Barrow, strateeg bij Standard Bank, is het op lange termijn verontrustend dat de zwakte van de dollar, ten opzichte van andere ontwikkelde valuta, komt in een tijd van verhoogde wereldwijde onzekerheid door het Covid-19 virus.

Normaal gezien is de dollar beter bestand tegen crisisperiodes dan haar economische gelijken. De dollar heeft zich goed staande gehouden ten opzichte van valuta’s van de opkomende markten. Het risico ligt echter bij andere valuta’s uit de ontwikkelde wereld zoals de Euro en de Zwitserse frank.

Barrow maakt zich zorgen over de combinatie van toenemende economische en politieke onzekerheid. Te midden van de Covid-19 pandemie en in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november zouden deze een risico op een crash kunnen vormen.

Verkiezingen kunnen sleutelmoment zijn

President Trump stelde voor om de verkiezingen uit te stellen. Hij beweert dat er fraude zou kunnen optreden wanneer Amerikanen via de post, om wachtrijen aan de stemlokalen te voorkomen, zullen stemmen.

De verkiezing zal hoogstwaarschijnlijk wel gewoon op 3 november plaatsvinden. Deze zullen vermoedelijk niet zo vlot verlopen als we gewend zijn in ontwikkeld land als de Verenigde Staten.

Wanneer Trump, na een nederlaag, weigert het Witte Huis te verlaten, zou dit de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten op een wereldwijde schaal kunnen schaden.

Als het vertrouwen in de Amerikaanse economie, beleidsvorming en geloofwaardigheid van de verkiezingen is verdwenen zou de dollar zeker in een crisis terecht kunnen komen.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments