Nederland - 15 juni 2021 - Economie

Dimon: “JPMorgan is cash aan het opstapelen en verwacht langdurige inflatie”

door SVEN VAN GASSE

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, verklaarde dat hij verwacht dat de inflatie voor een ruimere tijd hoog zal blijven. Om deze reden is JPMorgan begonnen met het opstapelen van cash, om te kunnen inspelen op een mogelijke verhoging van de rentetarieven.

Dimon zei op een conferentie dat JPMorgan cash aan het verzamelen is in plaats van dit geld te gebruiken om schatkistpapier te kopen. Hij verwacht dat een langdurige stijgende inflatie de Federal Reserve uiteindelijk zal dwingen om de rente te verhogen.

JPMorgan, de grootste Amerikaanse bank naar activa, heeft zich op deze manier gepositioneerd om te profiteren van stijgende rentetarieven. De opgestapelde cash kan dan gebruikt worden om activa te kopen met een hogere rente.

Dimon stelt:

Ik denk dat de kans heel groot is dat de verhoogde inflatie meer dan tijdelijk zal zijn.

Korte opstoot of langdurige inflatie?

Dimon mengde zich op deze manier in het lopende debat over de vraag of de hogere inflatie het gevolg is van tijdelijke aspecten van de heropening van de economieën of dat ze blijvend van aard zal zijn.

De Federal Reserve blijft ervan overtuigd dat deze opstoot van inflatie maar tijdelijk zal zijn. De centrale bank lijkt dan ook niet van plan om de rentetarieven te verhogen, zelfs wanneer de inflatie haar vooropgestelde doel overschrijdt.

Er gaan echter steeds meer stemmen op, waaronder economen van Deutsche Bank en hedge fund miljardairs, die waarschuwen voor de gevolgen als de Federal Reserve de inflatie negeert.

Op maandag verklaarde James Gorman, CEO van Morgan Stanley, dat ook hij denkt dat de hogere inflatie blijvend kan zijn. Hierdoor zal de Federal Reserve gedwongen worden om de rente eerder dan verwacht te verhogen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.