Nederland - 2 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Deze tradingstrategie leverde al 27% winst op in 2022

Beleggen is an sich geen moeilijke bezigheid. Iedereen kan immers een aandeel kopen. Succesvol beleggen is iets anders. Verschillende beleggers gebruiken hiervoor verschillende technieken of strategieën, afhankelijk van de economische situatie. In dit artikel bespreken we 3 beleggingsstrategieën die een verlies van meer dan 30% opleverde tot een winst van maar liefst 27% sinds de start van 2022.

Belangrijk om te vermelden is dat geen enkele strategie altijd een garantie geeft op winst. In sommige periodes zal strategie X beter presteren en in andere periodes wordt de voorkeur gegeven aan strategie Y.

De onderstaande grafiek geeft een overzicht van de prestaties van de strategieën die besproken worden. Verder worden de strategieën extra toegelicht.

#1 Buy and Hold S&P 500: -14,8%

De eerste strategie die we bespreken is de makkelijkste. Deze strategie houdt simpelweg in om de Amerikaanse S&P 500 index aan het begin van het jaar te kopen en gewoon aan te houden. Doorheen het jaar koop of verkoop je geen extra deelbewijzen.

Hoewel deze strategie op lange termijn zeker winstgevend kan zijn, heeft deze dit jaar minder succes. De strategie leverde dit jaar een negatieve return van 14,8% op.

#2 Koop S&P 500 wanneer VIX onder de 20 sluit, verkoop wanneer VIX boven de 30 sluit: -33.0%

De volgende strategie is iets complexer. Deze houdt in dat je de S&P 500 index koopt wanneer de VIX onder de 20 sluit. Wanneer de VIX boven de 30 sluit, verkoop je opnieuw de S&P 500. De strategie had dit jaar met een verlies van 33% het minste succes.

Om deze strategie te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat de VIX precies is. De VIX wordt ook wel de volatiliteitsindex genoemd. De waarde wordt bepaald aan de hand van het aantal S&P 500 call- en putopties die at-the-money en out-of-the money zijn.

De VIX index is daarmee een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de S&P 500 index. Ook wordt de VIX de “angstmeter” van Wall Street genoemd. Hoe hoger de VIX, hoe meer onzekerheid en hoe meer angst er heerst op Wall Street.

#3 Koop S&P 500 wanneer VIX boven de 30 sluit, verkoop wanneer VIX onder de 20 sluit: +27,2%

De laatste strategie is een variatie op de vorige, maar je doet eigenlijk het compleet tegenovergestelde. Hierbij koop je de S&P 500 als de VIX boven de 30 sluit en verkoop je weer wanneer de VIX onder de 20 sluit.

Deze strategie bracht dit jaar met een winst van 27,2% het meeste op.

Bij deze strategie kocht je dus eigenlijk wanneer er veel angst heerste op Wall Street, de VIX noteerde immers hoog. Je verkocht dan weer als de euforie terugkeerde.

Op het eerste zicht lijkt dit contra-intuïtief, maar dit is al vaak een succesvolle beleggingsmethode gebleken. Meesterbelegger Warren Buffett houdt zich immers als jaren aan dit mantra.

Buffett stelt:

Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful.

Bron: Twitter
Foto: iStock


BeursBrink bestaat 6 jaar! Om dit te vieren hebben we op dit moment een korting van maar liefst 94% op ons VIP-pakket. Aarzel niet en profiteer van deze buitenkans via de volgende link.


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.