De transitie naar hernieuwbare energie gaat volgens marktkenners ongetwijfeld zorgen voor een sterke toename van de vraag naar enkele grondstoffen en metalen. Volgens energieconsulent Wood Mackenzie zullen ambitieuze bedrijven en overheden hun klimaatdoelstellingen willen behalen en dat is gunstig voor aluminium, koper en zink.
Fossiele brandstofen zullen hoe langer hoe minder gebruikt worden om energie op te wekken. De wereld heeft nood aan minder CO2-uitstoot en dat kan enkel als we overschakelen op hernieuwbare energie. Het Klimaatakkoord van Parijs is alleszins een goed begin, hierdoor zijn overheden en bedrijven ‘verplicht’ om hun uitstoot drastisch te verminderen.
Het Klimaatakkoord van Parijs, dat werd ondertekend in 2015 door 196 landen, moet ervoor zorgen dat de gemiddelde temperatuur niet meer dan 2 procent stijgt dan het pre-industriële niveau. Energieconsulent Wood Mackenzie merkt op dat er minstens drie metalen zijn die zullen profiteren van de transitie naar hernieuwbare energie, namelijk aluminium, koper en zink.
Bij Wood Mackenzie voorspellen ze dat de gemiddelde temperatuur eind deze eeuw met 2,8 tot 3 graden zal zijn gestegen. In dit scenario zou de zonnepanelensector hun vraag naar aluminium gewoon toenemen van 2,4 miljoen ton in 2020 naar 4,6 miljoen ton in 2040.
Indien men inspanningen gaat leveren om de stijging te beperken tot 2 graden, zoals het Klimaatakkoord voorschrijft, dan zou de vraag stijgen naar 8,5 tot 10 miljoen ton. Dat komt omdat aluminium belangrijk is voor de productie van panelen, meer bepaald de frames en structurele elementen.
Ook koper, oftewel het rode metaal, wordt een gegeerde grondstof de komende jaren. Dit metaal is evenzeer cruciaal voor de productie van zonnepanelen en kabels. Wood Mackenzie ziet een stijging van de vraag naar koper van 0,4 miljoen ton in 2020 naar 0,7 miljoen ton in 2040. Bij een beperking van 1,5 tot 2 graden, zou de vraag stijgen naar 1,6 miljoen ton.
Zink is dan weer belangrijk als coating voor onderdelen, uiteraard ook belangrijk bij zonnepanelen die blootgesteld worden aan allerlei weersomstandigheden. In het voorspelde scenario van Wood Mackenzie zou de vraag naar zink verdubbelen, van 0,4 miljoen ton naar 0,8 miljoen ton. Wil men de doelstelling van het Klimaatakkoord halen, dan stijgt de vraag naar 1,95 miljoen ton.
Bronnen: CNBC
Foto: Piqsels
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.