Nederland - 28 januari 2022 - Economie
door SVEN VAN GASSE

“De markt heeft inflatie te lang onderschat”

De inflatie is nu al een tijdje hoog en experts verwachten dat we mogelijk nog niet het laatste hiervan hebben gezien. Volgens Bill Smead, CIO bij Smead Capital Management, heeft de markt de oplopende inflatie te lang onderschat waardoor deze nu kwetsbaar is voor meerdere bearmarkten.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft woensdag een “hawkish” toon aangeslagen. De centrale bank oordeelde dat de inflatie te hoog aan het oplopen is en moet worden aangepakt. Een eerste renteverhoging zou in maart kunnen plaatsvinden.

De markt is dit jaar tot nu toe verzand in volatiliteit omdat beleggers proberen het tempo en de omvang van de verstrenging van het monetaire beleid te peilen. Vanaf het slot van woensdag was deze maand de slechtste januari ooit voor de Nasdaq, de slechtste sinds 2009 voor de S&P 500 en de slechtste sinds 2016 voor de Dow Jones.

Smead stelt:

De markt komt nu tot het besef dat ze de inflatie te lang voor lief hebben genomen.

1970

Smead trok parallellen tussen de huidige opeenvolging van macro-economische gebeurtenissen en de opeenvolging begin jaren 70. In deze periode volgden de Vietnam-oorlog, het “Great Society” plan van president Lyndon B. Johnson en het Arabische olie-embargo elkaar op.

Hoewel Smead de markt niet op korte termijn probeert te timen, ziet hij de toekomst voor de aandelenmarkten niet rooskleurig in. Hij suggereerde dat de torenhoge koers-winstverhoudingen, de extreem hoge waarderingen voor groeiaandelen en andere financiële euforie betekenen dat de markt op weg zou kunnen zijn naar een extreem moeilijke periode.

De sombere vooruitzichten van Smead worden echter niet door iedereen gedeeld. Luigi Speranza, Chief Global Economist bij BNP Paribas, zei dat de Franse bank door de hawkishe toon van de Federal Reserve met maar liefst 6 renteverhogingen rekening houdt. Dit zal echter niet voldoende zijn om de bullish outlook voor Amerikaanse aandelen te doen ontsporen als de winstgroei sterk blijft.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.