Nederland - 21 juni 2022 - NFT
door VINCE

De huidige staat van de NFT-markt

De berenmarkt is nog vol aan de gang. We hebben al meerdere artikelen gedeeld over hoe rood de cryptomarkt er bijvoorbeeld uit ziet en hoe het nu met de aandelenmarkten gaat, maar minder over de NFT-markt. Eigenlijk volgt deze markt vrijwel exact de ervoor genoemde markten qua prijskoersen, flink naar beneden dus. De activiteit rondom NFT’s daalde kort ook hard, maar herstelt zich sindsdien goed.

In dit artikel wordt gekeken naar hoe de NFT-markt gepresteerd heeft over de afgelopen maanden, in combinatie met de berenmarkt. Er wordt gekeken naar de prijzen, de activiteit en de 10 populairste collecties worden uitgelicht.

Prijzen van NFT’s

Veel beleggers kijken logischerwijs het eerst naar de prijs van een belegging, zo ook bij NFT’s. Onderstaande grafiek op Nansen laat het verloop van jouw investering zien, wanneer jij $1000 zou investeren over de 500 meest waardevolle NFT-collecties op 1 januari 2022:

Zoals te zien is zou deze investering in mei een flinke daling maken naar zijn beginwaarde en daarna hier nog onder dalen. Deze index geeft een goed beeld van wat de activiteit en beweging van de algemene NFT-markt, dat dus vanaf begin mei sterk negatief gericht is.

Wanneer we dan kijken naar de Blue Chip-10 index op Nansen, dat slechts de 10 grootste en bekendste collecties bevat i.p.v. 500 collecties, zien we een gelijkwaardige grafiek:

Ook hier daalt je investering vanaf mei drastisch tot de beginwaarde en in juni verder.

Het enige wat wel opvalt is dat de eerste 3 dagen van mei, deze top 10 NFT’s nog even een piek eruit persen voordat ze zakken. Dit terwijl de algemene markt geen enkele piekvorm heeft op dat moment.

Maar goed, de algemene trend is hetzelfde: flink omlaag. Als we dit dan vergelijken met de koers andere digitale assets zoals bijvoorbeeld die van Bitcoin op Coingecko, dan zien we eenzelfde patroon:

Ook hier kelderde de koers vanaf begin mei hard. Waar de token op 5 mei nog rond de $40.000 koerste, was dat op 12 mei al onder de $30.000!

Hetzelfde geldt voor ETH die in hetzelfde tijdsbestek van $3.000 naar $2.000 zakte:

Beide tokens bleven de rest van de tijd tot ook door dalen. Maar het blijft niet bij alleen digitale assets, ook de S&P 500 maakt snelle koersdaling door in het begin van mei. Zie hieronder:

Het feit dat we dezelfde ontwikkelingen zien in al deze verschillende markten, zegt ons dat het een algemene oorzaak heeft. Dit heeft natuurlijk te maken met de berenmarkt waar we nu in zitten, die iedere markt hard aanpakt.

De prijzen van NFT’s volgen momenteel dus de algemene markten die allemaal omlaag staan, en maken dus in die zin niet echt individuele bijzondere ontwikkelingen door.

Activiteit van de NFT-markt 

De prijzen dalen dus hard, maar hoe zit het met de activiteit van de NFT-markt? Te beginnen bij het wekelijkse verkoopvolume in ETH, op verschillende marktplaatsen zoals bijvoorbeeld OpenSea. Hiervoor kijken we naar de onderstaande grafiek op Nansen:

Afbeelding met tekst, potlood Automatisch gegenereerde beschrijving

Het hoogtepunt werd duidelijk behaald in eind april/begin mei, met een verkoopvolume van ruim 550K ETH in een week (op dat moment zo’n $1,6 miljard waard). Daarna ging dit hard omlaag naar slechts 140K ETH in de laatste week van mei. Een daling van maar liefst 75% (dat ook in het begin van juni nog niet hersteld).

De hoeveelheid gebruikers van de NFT-marktplaatsen maakte ook een redelijke dip aan het begin van mei, maar krabbelde toch al snel weer op naar normale niveaus:

In de dip waren er zo’n 200.000 gebruikers, dat was gedaald van zo’n 270.000 gebruikers een week ervoor. Relatief dus niet een extreme daling zoals het verkoopvolume had. Al helemaal niet omdat het direct de week erna weer ongeveer op gelijke hoogte kwam met het aantal gebruikers voor de daling, terwijl de verkoopvolumes nog steeds op hetzelfde lage niveau liggen.

De transacties per week kreeg de dip in dezelfde week als de gebruikers, en doorliep ook een soortgelijke ontwikkeling:

De transacties zakten namelijk in een week van zo’n 420K naar 280K, maar krabbelde net als de gebruikers ook weer enorm snel omhoog. De laatste week van mei werd de 600k aangetikt, wat een verdubbeling van de hoeveelheid transacties in de dip betekende in 2 weken.

De kopers per dag maakte relatief een veel zwaardere daling:

Tussen 6 en 12 mei daalde het aantal kopers per dag met zo’n 72%, van 65K naar slechts 18K. Maar zoals ook te zien is werd kort hierna een all-time high behaald van ruim 90K! Dus ook de hoeveelheid kopers herstelde snel.

Kort gezegd zijn dus eigenlijk de meeste activiteit-factoren goed hersteld na de dip aan het begin van mei, behalve het verkoopvolume.

De top 10 populairste collecties

Welke NFT-collecties het hoogst in de rankings staan in de afgelopen 30 dagen, is op cryptoslam te vinden. De top 10 collecties met het grootste sales volume in de afgelopen 30 dagen is de volgende lijst:

De Bored Ape Yacht Club staat, zoals misschien ook wel verwacht gezien de enorme naamsbekendheid, op plek 1. Bijvoorbeeld CryptoPunks en Mutant Ape Yacht Club zullen om dezelfde reden hoog in deze lijst staan.

Daarnaast is het Sorare die opvallend veel transacties had de afgelopen 30 dagen, namelijk 253.350. Hiermee staat Sorare ook op plek 4 op basis van de meeste transacties, uit 500 verschillende collecties!

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Verschillende leden bij team BeursBrink hebben positie in IMX. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.