Nederland - 18 november 2021 - Aandelen

David Solomon maakt zich zorgen over buitensporige hebzucht op de aandelenmarkten

door SVEN VAN GASSE

De beroemde zin van Gordon Gekko “Greed is good” zal elke belegger bekend in de oren klinken. In tegenstelling tot het personage van Michael Douglas is David Solomon, CEO van Goldman Sachs, helemaal geen fan van de huidige hebzucht op Wall Street.

De opmerkingen van Solomon komen op een moment dat de markten aan recordhoogtes noteren en meme-aandelen en cryptocurrencies stijgen op de hype van sociale media. Ondertussen zijn onrendabele bouwers van elektrische voertuigen meer waard dan gevestigde autobedrijven met een solide balans.

Solomon vertelde Bloomberg dat hij bezorgd is over hoe de enorme hoeveelheid stimuleringsmaatregelen van centrale banken en regeringen de inflatie opdrijven, samen met de prijzen van verschillende activa.

De CEO is niet de enige die zich zorgen maakt over de extreme feeststemming op de aandelenmarkten. De Fear & Greed Index van CNN, die 7 indicatoren van beleggerssentiment meet, vertoont steeds meer tekenen van extreme hebzucht.

Solomon stelt:

Mijn ervaring zegt dat deze periodes geen lang leven beschoren zijn. Iets zal gebeuren dat het evenwicht zal herstellen.

Markten zijn onvoorbereid

Door de stijgende inflatie en het positieve economische herstel wil de Federal Reserve nu een deel van haar steun uit het crisistijdperk terugtrekken. Volgens Solomon is het echter onduidelijk of de markt voorbereid is op de snelheid waarmee de centrale bank wil “taperen”.

Solomon waarschuwde dat veel beleggers zich niet meer herinneren, of er simpelweg nog niet waren, toen de inflatie in de jaren 80 omhoogschoot. De Federal Reserve werd toen gedwongen om de rente drastisch te verhogen.

De aandelenmarkten hebben de afgelopen 2 jaar uitzonderlijk goed gepresteerd. Hierdoor houden beleggers zich volgens Solomon voor de gek door te denken dat het makkelijk is om geld te verdienen met aandelen. Veel van deze nieuwe beleggers hebben immers nog geen echte bearmarket meegemaakt, dus is het zeer onduidelijk hoe deze zullen reageren wanneer dit zich zal voordoen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.