Nederland - 7 februari 2022 - Obligaties

David Roche is geen fan van staatsobligaties

door SVEN VAN GASSE

David Roche, strateeg en voorzitter bij Independent Strategy, deelde bij CNBC zijn vooruitzichten voor vastrentende activa in het onzekere economische klimaat. Volgens Roche moeten beleggers short gaan op staatsobligaties nu hogere rentes wereldwijd onvermijdelijk zijn.

De rente op Europese staatsobligaties liep maandagochtend over de hele linie op. De rente op tweejarige Duitse staatsobligaties steeg met 3,5 basispunten tot het hoogste niveau sinds september 2015. Ook de rente op Duitse vijfjarige obligaties steeg kortstondig naar het hoogste niveau sinds 2018. Vorige maand steeg de rente op de Duitse 10-jaars bunds voor het eerst in bijna 3 jaar boven 0.

Ondertussen steeg ook de Italiaanse 10-jaarsrente tot het hoogste niveau sinds mei 2020. In de Verenigde Staten daalde rente op de 10-jaars Treasury Note tot 1,90% na een sterke stijging in de vorige sessie.

Roche stelt:

Ik zou short gaan op alle staatsobligaties.

ECB

De bewegingen op de Europese obligatiemarkt kwamen na “hawkish” commentaar van Klaas Knot, voorzitter van de Nederlandse centrale bank en lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank. In een toespraak voor de Nederlandse tv zei Knot te verwachten dat de ECB de rente eind dit jaar zal verhogen en dat een tweede renteverhoging waarschijnlijk kort daarna zal volgen.

Toen de ECB vorige week aankondigde de rente in de eurozone ongewijzigd te laten, heeft voorzitter Christine Lagarde haar eerdere advies dat een renteverhoging in 2022 zeer onwaarschijnlijk was niet bekrachtigd. Ze verklaarde op een persconferentie dat de economische situatie veranderd is, wat kan wijzen op een andere aanpak van de centrale bank.

De ECB heeft tot dusver weerstand geboden aan de druk om de rente te verhogen in en tijd van ongekende inflatie. De centrale bank loopt achter op haar Britse en Amerikaanse tegenhangers wat haar normaliseringstraject betreft.

Roche verklaarde dat het onvermijdelijk was dat de markten in de loop van dit jaar renteverhogingen zullen meemaken van zowat alle centrale banken. Hij speculeerde dat we nog niet halverwege zijn op weg naar waar de rente naartoe gaat.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.