Nederland - 6 april 2021 - Banksector

Credit Suisse kijkt tegen verlies van $4,7 miljard aan na Archegos-débacle

door SVEN VAN GASSE

De ineenstorting van Archegos Capital, een relatief onbekend family office, joeg Wall Street vorige week de stuipen op het lijf. Verschillende banken kondigden potentieel grote verliezen aan. Credit Suisse maakt nu bekend dat dit verlies bij hen zo’n $4,7 miljard bedraagt.

Door het aanzienlijke verlies zal de verwachtte winst van de bank in het eerste kwartaal van dit jaar, uitdraaien op een verlies van zo’n $960 miljoen.

Dat een grote bank zo’n verlies kan lijden door het ineenstorten van een relatief klein fonds, doet de wenkbrauwen fronsen. Ook bij de bank zelf. Credit Suisse kondigde aan dat het één van zijn belangrijkste investment bankers en de Chief Risk Officer van de bank de laan uitstuurde, in de nasleep van het Archegos-débacle.

Hiernaast zullen de bonussen van verschillende leden van de raad van bestuur geschrapt worden, wordt het dividend verlaagd en zal het terugkoopprogramma van eigen aandelen opgeschort worden.

CEO Thomas Gottstein verklaart:

Het forse verlies door het faillissement van 1 fonds is onaanvaardbaar. Hier zullen serieuze lessen uit getrokken worden.

Het ene schandaal na het andere

Credit Suisse zit al een ruimte tijd in woelige wateren. Het ene schandaal na het andere blijft de Zwitserse bank achtervolgen.

Eerder in maart moest de bank reeds $10 miljard aan beleggingsfondsen bevriezen die verbonden waren aan het failliete Britse financieringsbedrijf Greensill Capital.

De reputatie van de bank heeft ook een serieuze deuk gekregen door een boekhoudschandaal bij Luckin Coffee. Credit Suisse trad toen op als begeleidende bank toen het bedrijf in 2019 naar de Nasdaq trok. Het Chinese bedrijf werd vorig jaar van de Amerikaanse beurs gehaald nadat het de omzet frauduleus had opgeblazen.

De misstappen hadden een aanzienlijke impact op de aandelenprijs van de bank. Het aandeel van Credit Suisse is dit jaar met meer dan 10% gedaald en heeft ongeveer een kwart van zijn waarde verloren sinds het begin van de Covid-19 pandemie. Ter vergelijking: de Zwitserse bank UBS is dit jaar tot nu toe met 21% gestegen, terwijl de KBW Bank Index – die 24 Amerikaanse banken volgt – op een winst van 25% noteert.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.