Europa - 26 oktober 2020 - Aandelen

Corona blijft uitdaging voor Heineken

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Heineken heeft als gevolg van de coronacrisis ook de resultaten in het derde kwartaal onder druk zien staan.

Analisten rekenen op een daling van de biervolumes van 64,2 miljoen naar 60,4 miljoen hectoliter. Daarbij denken zij dat alle regio’s krimp kenden.

De consensus wijst, na een autonome volumegroei in het derde kwartaal van 2019, op een krimp van 5,9 procent afgelopen kwartaal. De daling was in Azië 8,5 procent, op de voet gevolgd door een krimp van 8,3 procent in de regio Afrika, Midden-Oosten en Oost-Europa. In Europa was de daling vermoedelijk 5,9 procent en in de Amerika’s 3,9 procent.

Barclays is iets positiever gestemd en denkt dat Heineken de autonome volumedaling wist te beperken tot 4,5 procent. Met het oog op alle uitdagingen, sprak analist Laurence Whyatt van een “net” derde kwartaal van de Amsterdamse brouwer.

De analist meent dat de goede ontwikkelingen in Brazilië, waar de biervolumes met dubbele cijfers stijgen, compenseren voor tegenwind in andere markten, waar corona de volumes blijft drukken.

Vooral de coronamaatregelen in Mexico, Zuid-Afrika en Vietnam raken de brouwer. In Europa schat Barclays de volumekrimp op 8,0 procent.

“Maar we verwachten een geleidelijk herstel in het [derde] kwartaal”, aldus Whyatt.

Ook Jefferies rekent op een herstel, na een daling van 19,4 procent in het tweede kwartaal, voorzien de analisten van deze bank een volumekrimp van 6,3 procent voor Heineken.

Normaliter geeft Heineken bij de update over het derde kwartaal alleen de volumecijfers, maar Whyatt denkt dat er ditmaal wellicht wat meer kleur aan het kwartaal zal worden gegeven, ook omdat de nieuwe CEO aan het woord zal komen.

Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux verwacht dat de nieuwe CEO Dolf van den Brink de strategie gaat updaten, maar dat de cijfers over het derde kwartaal daar nog iets te vroeg voor komen. Vermoedelijk volgt deze update pas in 2021.

Vertrouwen

Ondanks alle tegenwind houden de meeste analisten vertrouwen.

“Zodra de marktomstandigheden beginnen te normaliseren, zal Heineken het beter doen dan diens sectorgenoten, zowel in de ontwikkelde als de opkomende markten”, aldus analist Nik Oliver van UBS. Bij Jefferies rekenen de analisten op hetzelfde.

Kepler Cheuvreux geeft evenwel aan dat de omstandigheden voor AB InBev beter zijn dan voor Heineken.

De operationele trends in de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico waren voor AB InBev “behoorlijk veerkrachtig”, meent analist Withagen van Kepler. Daarentegen heeft Heineken volgens de analist te maken met tegenwind in belangrijke landen als Mexico en Vietnam.

In heel 2020 dalen de biervolumes vermoedelijk van 241 naar 222 miljoen hectoliter. Dat zou een autonome volumekrimp van 7,7 procent betekenen en neerkomen op een omzet van net geen 20 miljard euro. In 2019 lag de omzet nog op bijna 24 miljard euro. Dit zou een nettowinst voor bijzondere posten (beia) opleverden van 1,2 miljard euro, ruim een halvering ten opzichte van de 2,5 miljard euro in 2019.

Uit data van ABM Financial News blijk een gemiddeld koersdoel voor Heineken van iets meer dan 86 euro.

Heineken opent woensdag de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.