Nederland - 16 april 2018 - Technologie
door REDACTIE BEURSBRINK

Cijfers en overnamefantasie domineren bij TomTom

(ABM FN-Dow Jones) TomTom maakt dinsdag voorbeurs cijfers over het eerste kwartaal bekend, waarbij de markt toch vooral zal uitkijken naar mogelijke mededelingen over een eventuele verkoop.

Eind maart meldde persbureau Reuters dat TomTom Deutsche Bank in de arm zou hebben genomen om te zoeken naar een koper voor een minderheidsbelang of eventueel zelfs heel TomTom.

De navigatiespecialist ontkende de geruchten. “In reactie tot de geruchten in de markt ontkent TomTom dat het financiële adviseurs opdracht heeft gegeven om te zoeken naar potentiële kopers”, zo liet TomTom weten.

Aanvullend zei CEO Harold Goddijn tegen Bloomberg dat TomTom zich zal blijven focussen op de drie groeisegmenten Automotive, Enterprise en Telematics.

Van de consumententak, waar de fysieke navigatiekastjes onder vallen, zei Goddijn dat TomTom de “best owner” is.

Ondanks de ontkenning door TomTom werd de overnamefantasie van beleggers aangewakkerd door de berichtgeving.

In een reactie tegen ABM Financial News liet analist Martijn den Drijver van NIBC destijds al weten dat hij niet denkt dat TomTom zelf op zoek is naar een koper, hoewel hij niet wil uitsluiten dat de navigatiespecialist mogelijk wel zoekt naar een minderheidsaandeelhouder, bijvoorbeeld uit Azië.

Ramingen

Gemiddeld verwachten analisten dat TomTom in het eerste kwartaal een omzet behaalde van 191 miljoen euro, waarbij de laagste taxatie 178 miljoen euro bedroeg en de hoogste 203 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2017 was er nog een omzet van 213 miljoen euro.

Aan de omzet droeg de consumententak volgens de analisten 65 miljoen euro bij. Automotive, Enterprise en Telematics, de drie groeidivisies, waren goed voor respectievelijk 53 miljoen, 31 miljoen en 42 miljoen euro.

De kosten beliepen 130 miljoen euro volgens de marktvolgers, en de EBITDA lag vermoedelijk op 34 miljoen euro, wat zou neerkomen op een marge van 18 procent.

Netto denken de analisten dat TomTom een negatief resultaat boekte in het eerste kwartaal van 2 miljoen euro. Aangepast zou er evenwel een winst zijn behaald van 6 miljoen euro, of 0,05 euro per aandeel.

In de eerste drie maanden van 2017 was er een aangepaste winst per aandeel van 0,03 euro.

Outlook

Voor 2018 rekent TomTom op een omzet van ongeveer 800 miljoen euro en een aangepaste winst per aandeel van 0,25 euro. Deze 0,25 euro moet vanwege een nieuwe berekening door TomTom overigens niet worden vergeleken met de 0,26 euro over 2017, maar met 0,18 euro over 2017, zo zei TomTom.

De consensus voor dit jaar ligt op 807 miljoen euro omzet met een aangepaste winst per aandeel van 0,24 euro.

In heel 2017 behaalde TomTom een omzet van 903 miljoen euro en werd er een nettoverlies van ruim 204 miljoen euro in de boeken gezet. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,26 euro. De navigatiespecialist deed een afschrijving van 169 miljoen euro op de goodwill van de consumententak.

TomTom opent dinsdag voorbeurs de boeken. Maandagochtend handelde het aandeel 0,4 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.