Nederland - 25 september 2020 - China

Chinese obligatiemarkt wordt toegankelijker voor buitenlandse beleggers

door SVEN VAN GASSE

Tot nu toe was het voor buitenlandse beleggers niet vanzelfsprekend om te investeren in de Chinese obligatiemarkt. Hier zal in de toekomst echter verandering in komen. De belangrijkste indexaanbieder FTSE Russel meldde dat zij, vanaf oktober volgend jaar, Chinese staatsobligaties zullen toevoegen aan hun “World Government Bond Index”. Hierdoor zullen er miljarden dollars naar China vloeien.

De opname komt op een moment dat beleggers op jacht zijn naar hogere rendementen in de huidige lage-renteomgeving. Verschillende investeerders schatten dat er minstens $100 miljard naar China zal stromen na haar debuut in de FTSE Russel-index.

Chinese staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar leveren een rendement van 3% op. In de mondiale context is dit een meer dan behoorlijk rendement. Ter vergelijking: de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar hebben een rendement van 0,67%.

Ben Powell van BlackRock Investment stelt:

Dit is opnieuw een belangrijke mijlpaal in de internationalisering van de Chinese financiële markten.

Buitenlandse participatie aanmoedigen

De Chinese obligatiemarkt heeft een waarde van ongeveer $16 biljoen. Hierdoor is deze de tweede grootste ter wereld. Er zijn echter niet veel internationale investeerders die participeren in deze markt.

Pan Gongsheng, vicegouverneur van de People’s Bank of China, verklaarde dat internationale investeerders eind augustus ongeveer $410,69 miljard aan Chinese obligaties in handen hadden. Dat is minder dan 3% van de gehele Chinese obligatiemarkt.

Een opname in de FTSE World Government Bond Index kan de deelname van buitenlandse investeerders aan de Chinese obligatiemarkt verder verhogen. Dit zou ook de waarde van de yuan kunnen boosten.

FTSE Russel besluit:

De Chinese autoriteiten hebben significante verbeteringen aan de infrastructuur van de “fixed income” markt uitgevoerd om de toegang voor internationale investeerders uit te breiden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.