Nederland - 1 december 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Chinese fabrieksactiviteit krimpt als teken van een vertragende economie

China’s fabrieksactiviteit krimpt voor de tweede maand, wat wijst op een vertraging van de economie. Dit ondanks verhoogde overheidsinspanningen om de groei te stimuleren. De officiële inkoopmanagersindex voor de productiesector van het land kwam deze maand lager dan verwacht uit op 49,4.

Als je de afgelopen jaren dacht aan een groeiende economie, kwam als eerste China naar boven. Zijn groei lijkt echter af te zwakken, wat gevolgen kan hebben voor zijn macht in wereldwijde markten.

De lager dan verwachte inkoopmanagersindex zie je terug in onderstaande grafiek. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector (non-manufacturing PMI) kwam uit op 50,2, wat positief is maar lager dan de 50,6 van oktober.

De zwakkere PMI-gegevens schetsen een beeld van een economie die momentum verliest naarmate het 2024 ingaat.

—Lees ook: Investeren in grote bedrijven van morgen

Economische tegenslag en uitdagingen

De recente daling komt als een tegenslag. Er was namelijk hoop ontstaan na het beter dan verwachte bruto binnenlands product (bbp) groeicijfer van 4,9% in het derde kwartaal.

Deze neerwaartse trend vormt een uitdaging voor beleidsmakers. Ze worstelen namelijk al met een vertraging in de vastgoedsector en proberen de bredere economische groei nieuw leven in te blazen.

De vertraagde groei wordt verder geïllustreerd door de stijging van de industriële winsten. Deze namen in oktober slechts met 2,7% toe ten opzichte van het voorgaande jaar. Het vertraagt van 11,9 procent in september en 17,2 procent in augustus.

Analisten zeiden dat de autoriteiten mogelijk verdere ondersteuning moeten bieden om zwakke wereldwijde vraag tegen te gaan tot 2024. Zie de zwakke vraag terug in de lage Chinese exports:

Lees ook: Alles over het investeren in small caps

Bron: Financial Times
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.