Nederland - 16 september 2021 - Azië

China staat een potentieel Lehman moment te wachten

door SVEN VAN GASSE

De implosie van zakenbank Lehman Brothers, deze week 13 jaar geleden, toonde aan hoe de ineenstorting van een enkele entiteit een schokgolf over de hele wereld kan veroorzaken. Echo’s van die gebeurtenis weerklinken vandaag nu een enorme projectontwikkelaar aan de andere kant van de wereld wankelt op de rand van default.

Evergrande, de tweede grootste projectontwikkelaar van China, staat op de rand van de afgrond. Het bedrijf moet snel veel geld zien te vinden om de uitstaande schuld van maar liefst $300 miljard te kunnen terugbetalen. Het risico bestaat dat de ineenstorting van Evergrande een kettingreactie in gang zet die zich over de grenzen heen uitbreidt.

Net als Lehman in zijn hoogtijdagen is Evergrande gigantisch, wat suggereert dat een faillissement op grote schaal zou worden gevoeld. Het bedrijf heeft 200 000 werknemers, haalde vorig jaar een omzet van meer dan $110 miljard en heeft meer dan 1 300 projecten.

Chinees probleem

Wall Street houdt de situatie rond Evergrande nauwlettend in de gaten. Tot nu toe lijken beleggers zich echter nog niet al te veel zorgen te maken. Er zijn weinig tekenen dat beleggers bezorgd zijn dat een wanbetaling van Evergrande de Amerikaanse markten of de binnenlandse economie zal aantasten.

Vooralsnog lijken beleggers erop te vertrouwen dat de autoriteiten in Peking hun enorme greep op de Chinese economie zullen aanwenden om de schade te beperken. Hiernaast zijn er geen aanwijzingen, althans tot nu toe, van een uitzaaiing naar de Amerikaanse markten.

Simon MacAdam, econoom bij Capital Economics, denkt ook dat een default van Evergrande weinig tot geen impact zal hebben op de globale economie. Zelfs een rommelige ineenstorting zou volgens de econoom enkel wat marktturbulentie kunnen veroorzaken.

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, stelt:

Ik denk niet dat een ineenstorting van Evergrande zal doorsijpelen in de Amerikaanse economie.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.