Nederland - 8 februari 2022 - Beursbrink
door STIJN

BP rapporteert hoogste winst van afgelopen 8 jaar

Olie- en gasgigant BP heeft dinsdag hun jaarrapport gepubliceerd en daaruit blijkt dat hun nettowinst ontzettend hard hoog was, meer bepaald 12,8 miljard dollar. Dat is het meeste winst van de afgelopen 8 jaar. Daarenboven ook een zeer sterk herstel ten opzichte van het verlies van 5,7 miljard dollar in 2020. BP overtrof de analistenverwachtingen ruimschoots.

Naast Shell heeft het Britse BP het ook uitstekend gedaan in 2021. Ze behaalden maar liefst een winst van 12,8 miljard dollar, het hoogste bedrag van de afgelopen jaar. Ze deden het dus ook beter dan de 12,5 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. De hogere olie- en gasprijzen zijn gunstig geweest doorheen het jaar 2021, vooral tijdens het vierde kwartaal.

CEO Bernard Looney benadrukte dat het vierde kwartaal bijna uitzonderlijk goed was met een nettowinst van 4,1 miljard dollar. De goede resultaten zijn volgens hem niet evident vermits BP aan het inzetten is op een transformatie. BP wil meer groene alternatieven kunnen aanbieden.

We call it performing while transforming. I know I sound like a broken record but that is what we are doing. We are performing and delivering for our shareholders today, while at the same time leaning into the future and transforming the company.

Herstel

De torenhoge winst stelt hun in staat veel eigen aandelen in te kopen. BP zou van plan zijn om voor 1,5 miljard dollar eigen aandelen te kopen. Hun dividend laten ze echter ongewijzgd, namelijk 5,46 cent per stuk. De sterke resultaten kunnen haast ook niet anders gezien de vraag naar energie fors is gestegen in 2021. Dat bracht uiteraard ook hogere olie- en gasprijzen met zich mee.

Het is een schril contrast met de situatie in 2020, toen ging de prijs voor een vat WTI crude zelfs heel eventjes onder nul. Hoe slecht het jaar 2020 was voor olieproducerende landen en oliebedrijven, zo uitstekend is het jaar 2021. Het stelt beleggers en investeerders in ieder geval gerust, aandelen van BP, Shell, etc… zijn sterk gestegen de afgelopen maanden.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: Pcmanrules – WikimediaCC BY-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.