Nederland - 27 februari 2021 - China

BofA: “Chinese economie kan verdubbelen tegen 2035”

door SVEN VAN GASSE

Het is een zekerheid dat China een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de wereldeconomie. Volgens Bank of America is de kans zelfs groot dat de economie van het land tegen 2035 verdubbelt. Hiermee zou het de Verenigde Staten voorbijsteken als grootste economie ter wereld.

Een verdubbeling van het Chinese bruto binnenlands product vereist een gemiddelde jaarlijkse groei van 4,7% voor de komende 15 jaar. Volgens waarnemers is dit zeker geen makkelijke opdracht maar kan China deze doelstelling uiteindelijk wel waarmaken.

Wanneer China in dit opzet slaagt, zou de economie van het land in 2027-2028 deze van de Verenigde Staten overtreffen. De Verenigde Staten worden dan van de troon gestoten als grootste economie ter wereld.

China was één van de weinige economieën ter wereld die in 2020 groeiden ondanks de moeilijkheden die de Covid-19 pandemie met zich meebracht. Hiernaast voorspelt het Internationaal Monetair Fonds voor dit jaar een groei van de Chinese economie met 8,1%.

Helen Qiao, hoofde Aziatische economie bij BofA, stelt:

We denken dat China in staat is om deze doelstelling te bereiken.

Uitdagingen

Hoewel China op de goede weg is, is het uiteraard nog niet zeker dat het land deze groei voor de komende 15 jaar kan volhouden. In een rapport dat eerder deze maand gepubliceerd werd, gaat Qiao dieper in op de uitdagingen die China ervan zouden kunnen weerhouden om zijn economische doelstellingen voor 2035 te behalen.

Volgens Qiao zijn er 3 belangrijke zaken die sceptici vaak aanhalen. Ten eerste is er de vergrijzing van de Chinese bevolking die de potentiële groei van het land zou kunnen schaden. Vervolgens kan ook de hoge schuldquote van het land de economische stabiliteit bedreigen. Tot slot zullen de zware investeringen die het land doorvoert, niet voor een lange termijn aangehouden kunnen worden.

Volgens het rapport zijn dit zeker zaken waarmee rekening dient gehouden te worden. Qiao is echter van mening dat deze zaken de Chinese groei kunnen doen vertragen maar zeker niet zullen doen ontsporen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.