Wat zijn hoge dividend aandelen op dit moment?

Welke dividendaandelen hebben momenteel een hoog dividendrendement? In dit artikel bespreek ik een paar van mijn favorieten. En laat ik je direct zien hoe je zelf heel gemakkelijk kan inzien welke aandelen een hoog dividend uitkeren.

Maar laten we dan eerst eens kijken naar de term ‘hoog dividend’ an sich. Want wanneer is een dividend ‘hoog’ en wanneer is dividend ‘laag’?

— Meer weten over hoge dividend aandelen in het algemeen? En welke we nu interessant vinden? Bekijk dit artikel. —

Wanneer je mag spreken van hoge dividend aandelen

Een hoog dividend aandeel is in de regel een aandeel met een dividendrendement van meer dan 6%. Natuurlijk zijn er altijd beleggers die een andere ondergrens aanhouden, maar voor het gemak reken ik met 6%.

Hoe ik aan die 6% kom? Heel simpel, door het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500 in de afgelopen 5 jaar te pakken. Dat fluctueert rond de 2%. Een aandeel met een hoog dividend, heeft dan een 3x zo hoog dividendrendement.

Wie nu bijvoorbeeld met €100.000 alle 500 aandelen uit de S&P 500 koopt, krijgt jaarlijks 1,92% aan dividend uitgekeerd. Heb je dan een aandeel met een dividendrendement van 1,2%? Dan zou ik spreken van een laag dividendrendement.

Om het niet te moeilijk te maken:

– Een laag dividendrendement is alles onder het gemiddelde van de S&P 500 (1,92%)
– Een hoog dividendrendement is zo’n 3x het gemiddelde van de S&P 500 (6%)

Natuurlijk ontstaat dan de vraag, waarom je als belegger niet gewoon alleen maar in hoge
dividend aandelen zou beleggen?

Daar zijn twee redenen voor: risico en rendement.

De twee valkuilen bij hoge dividend aandelen

Op onderstaande grafiek, zie je heel duidelijk dat aandelen die het dividend niet laten groeien (oranje lijn) gigantisch achterblijven bij aandelen die het dividend wél laten groeien.

En juist veel aandelen met een hoog dividend, laten het dividend niet vaak groeien.

Dat kan aan de structuur van het bedrijf liggen, waarbij een REIT of een MLP gewoon een vast percentage van de winst uitkeert en die winst meestal erg stabiel is.

Maar het kan ook komen, omdat bedrijven met een hoog dividend aandeelhouders niet meer hoeven te paaien met nóg meer dividend. En juist moeten kijken naar manieren om de koers te laten stijgen (aandeleninkoopprogramma’s, of acquisities). Denk bijvoorbeeld aan nutsbedrijven; die hebben vaak een hoog dividend maar weinig groei. Een aandeleninkoopprogramma is dan de makkelijkste manier om groei te realiseren en krijgt dividend een secundaire prioriteit.

Natuurlijk geldt dit niet voor ieder hoog dividend aandeel. Maar in de regel zijn bedrijven die een hoog dividend uitkeren meestal niet de bedrijven die het dividend heel agressief laten groeien. En op hele lange termijn, kan je beter in dividendaandelen zitten die dividendgroei voorleggen dan in aandelen met een hoog dividend die geen dividendgroei kunnen realiseren.

Probleemgevallen

Een andere reden waarom een hoog dividend niet direct resulteert in een optimaal rendement, ligt bij een vertekend beeld door ‘probleemgevallen’.

Soms zijn er bedrijven met een heel hoog dividend dat niet houdbaar is. Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die met moeite aandeelhouders aan zich wisten te binden en maar gigantische dividenden gingen uitkeren om in de kijker van beleggers te staan.

Dividend kan dan fungeren als een laatste ‘strohalm’ om toch maar de stukken aan te houden.

Wanneer zijn hoge dividend aandelen dan wél interessant?

Op het moment dat je als belegger investeert in dividend aandelen die een veel hoger dan gemiddeld dividend uitkeren, mag je jezelf altijd afvragen of dat hoge rendement wel houdbaar is.

De kans dat je een foute appel selecteert bij hoge dividend aandelen, is gewoon wat groter. Een hoger rendement, staat 9 van de 10 keer altijd gelijk aan een hoger risico.

Als stelregel zou je prima kunnen zeggen: Hoe hoger het dividendrendement… hoe groter het risico.

Maar dat betekent niet dat aandelen met een hoog dividend niet interessant zijn voor beleggers. Want ze zijn wél interessant. Maar je moet niet de fout maken om een aandeel te pakken met een dividend dat zo hoog is, dat het te mooi is om waar te zijn.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en het is iets waar ik in een ander artikel nog een keer uitgebreid op terug zal komen. Om de houdbaarheid van het dividend in te schatten kijk ik altijd naar kasstroom, pay out-ratio, cashpositie en structuur van het bedrijf. Maar nogmaals.. daar kom ik later eens op terug.

Voor nu, geef ik graag een concreet lijstje met aandelen die ik interessant vind.

Welke aandelen met een hoog dividend vind ik nu interessant?

Op het moment van schrijven, november 2019, zie ik verschillende aandelen met een mooi en hoog dividend. Neem bijvoorbeeld Ford. Een degelijk bedrijf, met een dividendrendement van 6,75% op dit moment.

Maar ook New Mountain Finance Corp, een bedrijf dat leningen verstrekt aan het MKB, heeft een royaal dividend. Met een dividendrendement van 10,07%, dat in mijn ogen houdbaar is, heb je hier ook een absolute hoog dividend topper.

Een andere positie die ik u niet wil onthouden is Lazard. Dat bedrijf keert nu nog net geen 5% uit, en komt daarmee onder mijn ‘ondergrens van 6%’.

Maar gelet op alle speciale dividenden, die in de afgelopen jaren steeds zijn uitgegeven kom je wel weer makkelijk boven de 5% uit. Bovendien zie ik dit wel als een van de betere dividendbetalers in de financiële sector. En als je nog geen blootstelling hebt aan een solide financiële speler, dan is dit een interessante.

We hebben ‘m ook opgenomen in het Dividend Rapport.

Een ander aandeel, stond begin deze zomer nog stevig op mijn kooplijstje. Ik heb het over Domtar, dat doen rond de 30 dollar stond en een dividendrendement kon overleggen van meer dan 6%.

Door de koersstijging van de afgelopen tijd is dat dividendrendement net wat gedaald, waardoor we nu genoegen moeten nemen met 5%. Maar vanuit fundamenteel perspectief vind ik het bedrijf nog steeds koopwaardig en met het dividend van bijna 5% hoeven we ook niet echt iets te klagen.

Mocht er een dip komen en we weer boven de 6% aan dividendrendement staan? Dan is dit een dip buy om met beide handen te kopen.

Ter afsluiting, een video waarin ik Domtar heb getipt:

>> Meer informatie over dividend? Bekijk dan eens deze pagina waarin wordt uitgelegd waarom dividend de grootste winst in je portefeuille kan zijn. 

>> Grafieken via Finviz. 

 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.