Positioneren richting het jaareinde

De magnificent seven bestaan uit 7 aandelen, die iedere belegger kent. Deze 7 aandelen maken ongeveer 1/3e van de totale S&P 500-index uit, als je afgaat op marktwaarde. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2021, net voor 2022. Dat was ook de inleiding voor een flinke daling van technologie. Een hele geconcentreerde index is meestal een teken dat beleggers massaal in hetzelfde zitten gepositioneerd!

De 7 aandelen zijn de volgende: Apple, Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Meta en Tesla.

Zie hieronder dat deze 7 bijna 1/3e van de totale S&P 500 index uitmaken. Dit impliceert dat er een hele grote concentratie van kapitaal zit, in juist deze 7 aandelen:

Nu tech in trek, maar Energy zal opleven

Meestal zijn dit soort extremen eerder het begin van het einde, dan het begin van een nieuwe opwaartse beweging. Kijk maar naar wat er gebeurde in 2022: tech daalde flink, terwijl grondstofaandelen hard stegen. Het kapitaal vloeide uit tech, richting andere sectoren.

Een herhaling van zetten, lijkt ons dan ook logisch. Maar wel met enige nuance.

We verwachten namelijk absoluut niet dat technologie richting het jaareinde wordt verkocht. Want verplaats jezelf even in een fondsmanager of in een vermogensbeheerder.

Die hebben dit jaar goed verdiend aan technologie. En het is redelijk ‘veilig’. Waarom zou je dan in de laatste twee maanden van het jaar ineens risico gaan nemen met bijvoorbeeld grondstoffen of energie?

Maar, voor 2024 en verder, is de huidige hoge concentratie wel iets dat we al vaker hebben gezien. Op het moment dat iedereen zich verschuilt in technologie, komt er ook weer een tegenbeweging.

Dat is ook een van de redenen dat we nu een kortingsactie hebben lopen bij het Energy Rapport.

Want hoewel de korte ritjes dit jaar waarschijnlijk in het voordeel zullen zijn van technologie dit jaar, zijn het de grotere golven die gaan toekomen aan energy en grondstoffen in de jaren die volgen.

200 euro korting op Energy Rapport!

We hebben een kortingsactie op het Energy Rapport. Je kunt nu voor 149 euro toegang krijgen tot een heel jaar. Of voor 249 euro, toegang krijgen tot 24 maanden.

>> Abonneren kan met kortingscode: EBULL

Of direct door op deze link te klikken:

Abonneer voor 12 maanden Energy Rapport.

Abonneer voor 24 maanden Energy Rapport

Foto: iStock

Volg marnix op de voet

Direct zien wanneer Marnix een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.