Nyrstar: wat nu?

Wat gebeurde er toch allemaal met de koers van Nyrstar? We moeten op de beurs van Brussel ver teruggaan om een dergelijk hectisch koersverloop op weekbasis terug te vinden zoveel is duidelijk. En wat nu met aandeel?

Van hoop naar vrees en weer terug
De grafiek van de voorbije handelsweek van Nyrstar spreekt boekdelen en zegt meer dan duizend woorden. Het aandeel opende de handelsweek rond €1,3 om daarna weg te zakken tot €0,37 en uiteindelijk zich te herpakken en rond de €1,40 af te sluiten.

Voor de durvers viel er heel wat te rapen. Maar wie durfde in te stappen op een moment dat het einde van een bedrijf werd aangekondigd? Weinigen. Het probleem van het bedrijf is de omvang van zijn schulden want operationeel heeft Nyrstar in geen jaren zo goed gedraaid terwijl de zwaarste investeringen achter de rug liggen. Maar wat doe je als bedrijf wanneer je schulden tussen de €1,5 en €2 miljard (al naargelang de interpretatie) torst en  jaarlijks een EBITDA realiseert tussen de 100 à 200 miljoen. Bovendien ben je afhankelijk van een hele reeks factoren zoals de zinkprijs, de verwerkingslonen (B/M), valutabewegingen. Factoren die je niet zelf in de hand hebt.

Dan moet je ondergaan en als je dan nog analistenrapporten over je heen krijgt met een koersdoel van €0,01 dan is het hek helemaal van de dam. Veel draait op de financiële markten immers om vertrouwen en als je dat verliest, kan niemand je nog helpen (en zakt je koers tot €0,37), zeker als de vrees bestaat dat je je schulden niet meer zal kunnen terugbetalen.

Obligatiemarkten
Als het aandeel zakt, is er eigenlijk nog geen man overboord. Het wordt pas problematisch als de koers van je uitstaande obligaties beginnen te zakken. Het vertrouwen van obligatiehouders is het laatste dat je mag verliezen. Er wordt wel eens gezegd dat het slimme geld op de obligatiemarkten actief is, niet op de aandelenmarkten. De koersen van de twee uitstaande obligaties, de ene met vervaldatum in september 2019 en waarvoor wordt gevreesd dat Nyrstar die niet zal kunnen terugbetalen (zie hieronder), en de andere met vervaldatum in 2024 kenden ook een bewogen week en kregen ook met zware verliezen te maken. Op deze site kunt u trouwens de koers van beide terugvinden.

Tegen de huidige koers van 63,117% kan je op de obligatie van 2019 een jaarrendement van 75% boeken op voorwaarde natuurlijk dat je op de vervaldag van 15 september de obligatie tegen 100% krijgt terugbetaald. De obligatie met vervaldag in maart 2024 noteert tegen 52,68%, goed voor een jaarlijks potentieel rendement van 22,5% (leg vooral de klemtoon op het woordje potentieel). Deze obligatie noteert lager omdat de vervaldag veel verder ligt en dat de kans kleiner is dat Nyrstar deze zal kunnen terugbetalen.


Welke opties heeft Nyrstar nu nog? De voorbije week passeerden alle mogelijke scenario’s de revu. Een kapitaalverhoging tegen een dumpingkoers waarbij de bestaande aandeelhouder zou worden weggeblazen, een uitgifte van obligaties tegen een woekerrente waardoor Nyrstar ten eeuwigen dage zou mogen werken om intresten en geleend kapitaal terug te betalen, een schuldherschikking waarbij bestaande obligatiehouders slechts een beperkt bedrag zouden terugbetaald krijgen, nieuwe bankkredieten en hulp van aandeelhouder Trafigura (dat trouwens veel te verliezen heeft), verkoop van activa,…

Uiteindelijk ziet het ernaar uit dat Trafigura met een financiële oplossing over de brug gaat kopen maar desondanks heeft Nyrstar nog niet alle schaapjes op het droge want de terugbetaling van die obligatie eind volgend jaar blijft als een zwaard van Damocles boven de groep hangen. De komende dagen en weken zal er ongetwijfeld nog heel wat bewegen.

Wat te doen?
Het aandeel is een speelbal geworden van speculanten en beursavonturiers, zoveel is na deze week duidelijk. En je moet zich de vraag stellen of je bij deze categorie van vrijbuiters behoort. Is dat niet het geval dan moet je van Nyrstar wegblijven. Want elke koersbeweging van het aandeel zal nu het gevolg zijn van het nieuws van de dag en het kan elke dag werkelijk alle kanten uit.

Wat doe je als je het aandeel nog portefeuille hebt. Vandaag kan je, als je aan een veelvoud van de huidige koers hebt gekocht, niet veel anders dan bijhouden. Ga je met een verlies van 75 à 80% gaan verkopen? Neen, het grootste verlies is al geleden en er bestaat nog altijd een kans dat het aandeel zich herpakt dus waarom niet deze optie die wel waardeloos kan aflopen, niet aanhouden.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.