Nieuwe grondstoffen kooptip!

We kwamen de afgelopen week uit op een hele interessante statistiek, gepubliceerd in een note van Canaccord Genuity. Die stelt dat de nutsbedrijven, nu in een van de grootste koopmomenten zitten van de afgelopen 20 jaar. Wij ondernemen actie en delen een nieuwe kooptip!

— Lees ook: De beste energie en grondstoffen kooptips

Kijk maar naar onderstaande grafiek die Canaccord meegaf: sinds 2006 zijn er maar 3 momenten geweest waarop nutsbedrijven zo goedkoop stonden gewaardeerd (tegenover de S&P 500). In 2008, in 2020 en vandaag.

Als we dan de bekendste nutsbedrijven-index erbij pakken, de Dow Jones Utility Average, zien we dat de koopsignalen uit 2008 en 2009 serieus de moeite waard waren voor beleggers.

Die van 2009 ging gepaard met lagere rente (daar komen we zo even op terug) en zorgde voor een stijging van de index met minimaal 200% tot het volgende koopsignaal verscheen in maart 2020.

Die van 2020 stuwde de index ongeveer met 70%. Let op: dit betreft een index. Er gaan dus genoeg individuele aandelen zijn, die vele hogere returns hebben gemaakt.

Nutsbedrijven aantrekkelijk door voorspelbaarheid

We noemden net al even de rente. En dat is iets dat je bij nutsbedrijven goed in het achterhoofd moet houden. Want nutsbedrijven zijn in principe bedrijven die iedereen nodig heeft. Ze wekken energie op en leveren dat bij huishoudens, bedrijven, industrie.

In de zomer verdienen nutsbedrijven wat minder, in de winter wat meer, en bij hogere energieprijzen, berekenen ze dit gewoon door aan klanten (zoals men in Europa heeft ervaren).

Een heel voorspelbaar businessmodel dus, met hele mooie kasstromen. En daardoor een perfect alternatief voor obligaties. Zeker, als obligaties niets opleveren.

Het mag dan ook niet verbazen dat de grootste rally van de afgelopen 2 decennia, heeft plaatsgevonden toen centrale banken begonnen met een cyclus van renteverlagingen.

Nutsbedrijven staan immers gekend om hun dividend. Waarbij de zwakte van de afgelopen tijd, weer logisch verklaard kan worden door de stijgende rente.

Nu je 5% op een obligatie van de overheid kan vangen, loop je minder risico dan met een nutsbedrijf. En heb je ook gewoon zicht op inkomen. Daardoor zijn nutsbedrijven in de uitverkoop gegaan en heel wat kindertjes met het badwater direct naar buiten gekieperd.

Wanneer kopen? Nu!

Dit brengt ons bij de nieuwe kooptip van het Resources Rapport.

Nutsbedrijven zijn namelijk waardevol, als je ze maar op specifieke momenten kan kopen:

1. Bij een lage waardering
2. En met een hoog dividendrendement

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel nutsbedrijven bewegen namelijk niet heel volatiel. Wat weer betekent dat je als belegger enorm veel geduld moet hebben, om te wachten op het juiste koopmoment.

Een handje geholpen door de obligatiecrash, zien we nu ineens heel veel nutsbedrijven aan mooie waarderingen handelen. En onderschrijven daarmee de grafiek waarmee we deze mailing opende: er zijn koopkansen aan mooie waarderingen.

De kans in de wereld van energie

Goed, het Resource Rapport neemt ons mee naar Canada. In de provincie Alberta, waar dit nutsbedrijf actief is en elektriciteit levert. Die elektriciteit komt door een combinatie van normale en groene energiebronnen. Denk aan gascentrales, maar het bedrijf zet ook in op zonne- en windenergie.

Nu moet je als belegger goed realiseren dat een nutsbedrijf (in de meeste gevallen, zo ook in deze) blootstelling geeft aan energie/elektriciteit. En dus ben je afhankelijk van elektriciteitsprijzen.

Daar hebben onze analisten ook rekening mee gehouden. Want in de afgelopen jaren, zijn de prijzen door het dak gegaan. En hoewel er geen stevige daling wordt voorzien, moet je je ook niet rijk rekenen door nu de topprijzen van vorig jaar in je berekeningen mee te nemen.

Daarom hebben onze analisten gerekend met een 20% lagere energieprijs in de verwachtingen en komen daarmee maar tot één conclusie: dit bedrijf staat spotgoedkoop gewaardeerd en geeft een hoger rendement dan de staatsobligaties.

Na een daling van 27% sinds de zomer van dit jaar, is het duidelijk dat ook hier een kind met het badwater is weggegooid. En nemen de analisten voor het Resources Rapport dit aandeel op in de selectielijst.

De fundamentele redenering en uitleg van de stevige onderwaardering, vinden abonnees terug in het nieuwe Resources Rapport, dat gisteren is gepubliceerd.

Nog geen abonnee? Bekijk dan nog even snel onze actie hieronder:

200 euro korting op Energy Rapport!

Intekenen kan nu voor maar 149 euro voor een heel jaar. Of voor 249 euro voor 24 maanden.

>>> Abonneren kan met kortingscode: EBULL

Of door direct op een van deze links te klikken:

>>> Abonneer voor 12 maanden Energy Rapport.

>>> Abonneer voor 24 maanden Energy Rapport.

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

 

Volg marnix op de voet

Direct zien wanneer Marnix een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.