Momentum heerst op de beurs

Door de komst van nieuwe spelers op de beurzen worden vandaag veel middelen beheerd op basis van momentum en het kopen van winnaars. En als de beurzen eenmaal stijgen dan krijgen ze veel wind in de zeilen. De aandelenrally van de voorbije 2 maanden is daar een mooi voorbeeld van.

Momentum aan zet
We haalden onze inspiratie voor deze blog bij Frédéric Buzaré, sinds een jaar beheerder van het Echiquier Agressor fonds bij de Franse vermogensbeheerder met de moeilijkste naam van allemaal, Financière de l’Echiquier. Als deze groep uit het hartje van Parijs ooit volledig wil doorbreken dan zal het toch op zoek moeten gaan naar een naam die makkelijker bekt, doch dit terzijde.

De beheerder liet ontvallen dat sinds 2016 heel wat fondsen zijn ontstaan die het koersmomentum van de voorbije 12 maanden bekijken en daarop hun strategie enten. Deze laatste is eenvoudig: aandelen kopen die al een tijdje stijgen en aandelen verkopen die al een tijdje dalen. Van twee walletjes eten via een long/short-strategie met andere woorden. De beheerders hiervan gaan er immers vanuit dat het liedje zal blijven duren en dat de winnaars van vandaag ook die van morgen zullen zijn aangezien het op het vlak van winstgroei, management, beleidskeuzes duidelijk goed zit. Ze springen dus mee op een (sterke) trend om de rit zo lang mogelijk uit te zitten. Buzaré gaf ook aan dat ze zich puur door deze trend laten leiden zonder naar de fundamentals en de waardering van de onderliggende aandelen te kijken. Hierdoor zijn overdrijvingen mogelijk.

ETF’s en quant spelen momentumspel mee
En deze momentumbeheerders zijn niet de enigen die het zo spelen. Ook de zogenaamde quants (die ook als High Frequency Traders, HFT, worden aangeduid) trekken aan hetzelfde zeil.  Eigenlijk zijn dit computers die automatisch marktposities innemen aan de hand van ingewikkelde algoritmen en artificiële intelligentie en ook zij spelen in op momentumtrends want een slimme computer zet in op winnaars en dumpt verliezers. Deze quants zouden op de Amerikaanse aandelenmarkten trouwens al voor meer dan de helft van het volume zorgen.

En dan zijn er nog de ETF’s of trackers die grote indices volgen. Naarmate bepaalde indices sterk presteren, vloeit er meer geld naar. En daardoor wordt passief beleggen nog populairder dan het al is (zie grafiek hieronder). Dat passief geld vloeit uiteindelijk ook steeds naar dezelfde namen, deze die succes boeken.

Bewegingen uitvergroot
De gevolgen van deze eenzijdige strategieën laten zich raden: overdrijvingen, een trend of momentum die nog wordt versterkt en winnaars die nog meer geld naar zich toebuigen. En volgens ons zijn al deze elementen mede verantwoordelijk voor de recente, krachtige rally. Gedurende twee maanden gingen de beurzen bijna onafgebroken vooruit en kende de Dow Jones geen enkele handelsdag met een verlies van 1% of meer (op dinsdag 3 december kwam daar een einde aan).

Maar het feit dat zoveel partijen hetzelfde doen, is precies de achilleshiel van het systeem want als er plots zand in de raderen komt en de markt draait dan kan het snel gaan. Alle quants gaan dan plots op de verkoopknop drukken, net als de grote ETF’s die posities moeten ten gelde maken omdat beleggers uitstappen. Een belangrijke reden waarom we verwachten dat in 2020 de volatiliteit van tijd tot tijd zeer krachtig de kop zal opsteken. Op die momenten moeten we dan over cash beschikken zodoende op opportuniteiten te kunnen inspelen want de markt gaat dan zeker ook in de omgekeerde richting overdrijven.

Contrair zijn?
Het is geen sinecure om vandaag tegendraads of contrair te zijn. Deze grafiek zegt gewoon alles: nauwelijks 20% van de aandelen buiten de S&P500 doen over een periode van 2 jaar beter dan de index. Als u buiten de lijntjes kleurt, hebt u met andere woorden 1 kans op 5 dat u met één aandeel beter doet dan gewoon de index te kopen. En in Europa is dat niet anders.

Maar deze lijntjes zullen ooit weer draaien en aandelen van bedrijven die buiten de indices vallen en geen momentumaandelen zijn, zullen dan weer de dienst uitmaken. Volgens ons is het een goed moment om te beginnen zoeken naar echte value ver weg van de platgetreden paden…

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.