Bitcoin: historisch goed koopmoment miner capitulatie is er weer

Bitcoin bestaat dankzij miners. Miners zijn partijen met enorm geavanceerde computers die het Bitcoin netwerk onderhouden (zoals transacties uitvoeren) en beveiligen. Als miner ben je logischerwijs 110% bullish op Bitcoin. Je bent immers met je volledige vermogen en inkomen afhankelijk van Bitcoin. Wanneer miners capituleren is dat daarom een bijzonder signaal.

Ruim twee jaar geleden schreven we al eens over een miner capitulatie. Toen tijdens de coronacrash. Het bleek een bijzonder goed koopmoment te zijn, net als alle eerdere miner capitulaties. We deelden de huidige miner capitulatie vorige week daarom ook in onze Crypto Telegram groepen. Het onderstreept onze huidige visie om steevast periodiek bij te kopen.

Miner capitulaties altijd een goed koopmoment geweest

Op de onderstaande grafiek zien we alle miner capitulaties sinds 2018 (voor deze tijd waren er nog meer overigens). De doorgetrokken lijn geeft de moeilijkheidsgraad aan om bitcoins te delven. Wanneer deze stijgt, geeft het aan dat er meer miners bijkomen. Wanneer de lijn daalt, geeft het aan dat er miners stoppen. Oftewel capituleren.

Op de volgende grafiek wordt de miner capitulatie anders weergegeven. Nu met de totale hashrate (rekenkracht) achter het Bitcoin netwerk. De hashrate reageert een stuk sneller op de situatie van miners. Vanaf het hoogtepunt is de hashrate alweer met bijna 40% afgenomen. Er zijn dus al flink wat miners gestopt.

Waarom stoppen miners als ze zo enorm bullish zijn?

Heel simpel: geld.

Op de onderstaande grafiek van Delphi zien we de gemiddelde kostprijs voor een bitcoin.

Deze gemiddelde kostprijs is alleen de energieprijs. Daarnaast hebben miners natuurlijk nog enorm veel apparatuur dat afschrijft. Bovendien is de energieprijs op meerdere plekken in de wereld gestegen, zoals we weten in Europa. Heel logisch dat het voor sommige miners niet meer rendabel is om de machines aan de praat te houden. Dus stoppen ze.

Waarom komt een miner capitulatie altijd voor op een bodem?

Je zou het volgende argument kunnen geven: wanneer het aantal miners afneemt, daalt het aantal bitcoins dat per dag wordt gemijnd.

Maar ik geloof dat dit hedendaags niet heel relevant meer is. Nu bitcoin in de afgelopen jaren meerder halvings heeft ondergaan, is het aantal bitcoins dat per dag wordt gemijnd slechts een klein gedeelte van de markt. Het zou dus niet bijzonder veel effect moeten hebben, lijkt me. Of in ieder geval een stuk minder dan voorheen.

Dat neemt niet weg dat Bitcoin aan of dichtbij z’n kostprijs noteert. Iets aan of net onder (als je alle afschrijvingen meerekent) de boekwaarde kopen, is meestal een goede deal. Althans bij een belegging met achterliggend een goed model voor de toekomst. Misschien is dat het betere argument voor waarom een miner capitulatie tot nu toe altijd een bodem betekende.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat er meer miners kunnen capituleren. Ze hebben bovendien ook miljarden dollars aan schulden uitstaan. Wie zal het zeggen… het ondersteunt in ieder geval de gedachte om nu strategisch in te kopen.


Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.