Het gaat (ondanks alles) vrij goed met de beurs van Brussel

Vaak wordt negatief gedaan als het over Euronext Brussel gaat. De algemene teneur is dat het koersbord leegloopt en steeds minder beleggers er zich ophouden. Maar is dat wel zo. 2018 gaf aan dat het toch niet zo slecht gaat met de Brusselse beurs.

Positieve punten
Ondanks de sterk negatieve return op de beurs van Brussel (Bel20-index -18,4% en Bel Mid-index -6,3%) waren er in 2018 toch enkele positieve tendensen zichtbaar. Zo tikte de totale waarde van de handel over het jaar lichtjes hoger af terwijl het aantal transacties per dag op een nieuw record uitkwam. Sinds 2000 zijn het aantal dagelijkse transacties trouwens verzevenvoudigd. En met een dagelijks volume van 491 miljoen euro was 2018 het tweede beste jaar sinds 2009. De handel in de Bel20-index viel daarentegen wel terug: een teken dat beleggers naar kleinere kapitalisaties terugvinden.

De Brusselse beurs ziet trouwens haar belang in het totale volume van Euronext dankzij de rechtstreekse toegang van Angelsaksische banken verder toenemen (6,05% in 2018). 77,2% van het volume komt uit Londen en slechts 2,3% uit België: cijfers die mede worden verklaard doordat Belgische brokers hun orders via Londen laten passeren omdat de uitvoering tegen betere voorwaarden verloopt. Opvallend is dat het aantal verhandelde optiecontracten met 50% toenam dankzij meer activiteit in Galapagos en AB Inbev.

Topman van de beurs van Brussel, Vincent Van Dessel onderstreepte recent nog dat de beurs haar rol als financier van de reële economie meer dan vervult: in 2018 waren er 31 operaties goed voor 3,273 miljard euro opgehaalde middelen. Het was van 2015 geleden dat beursgenoteerde bedrijven zoveel geld konden ophalen.

Extra ruggensteun
En zoals de illustratie hierboven in de verf zet, doen twee sectoren het bijzonder goed: biotechnologie en vastgoed. Brussel is een broedplaats voor biotech geworden. Enerzijds worden steeds meer (buitenlandse) namen aangetrokken zoals Acacia Pharma en anderzijds komen steeds meer (buitenlandse) beleggers een kijkje nemenom in de twee sectoren te beleggen. Belgische biotechbedrijven waren in 2018 op Euronext goed voor 34% van alle middelen die door de biotechsector werden opgehaald en voor Belgisch vastgoed was dit zelfs 53%. Wist u zelfs dat Belgisch vastgoed als enige in heel Europa met aanzienlijke premies noteert.

Daarnaast is er altijd wel interesse van buitenlandse bedrijven om Belgische beursgenoteerde ondernemingen over te nemen. Ablynx, Tigenix en RealDolmen werden in 2018 door buitenlandse spelers overgenomen. En ook in 2019 is er interesse. Wat te denken van het recente bod op ongeveer de helft van Recticel? Een teken aan de wand dat er verdoken waarde op Brussel noteert.

Minpunten
We zijn evenwel niet blind voor enkele negatieve minpunten. Eerst en vooral verdwenen er in 2018 meer namen (9 in totaal) dan dat er bijkwamen en een beursnotering kregen (4 waaronder 3 buitenlanders namelijk Acacia Pharma, Eurocommercial en Shurgard). Er is dringend nood aan vers bloed, zeker uit de IT-sector. Dit laatste zou het blazoen van Brussel nog wat verder doen opblinken. De laatste maanden is sporadisch sprake van nieuwe namen maar concreet is er nog niet veel uit de bus gekomen.

Daarnaast viel de totale marktkapitalisatie in 2018 met 84 miljard euro terug tot 281 miljard: AB Inbev alleen al verspeelde 60 miljard euro. Zoals u kunt zien een serieuze aderlating waardoor Brussel terug op het niveau van 2013 zit. Ondertussen won de bierbrouwer dit jaar toch al weer ruim 30%.


En dan zijn er natuurlijk ook verhalen zoals Nyrstar. Beleggers dreigen alles te verliezen na de deal met eigenaar Trafigura. Misnoegde (kleine) beleggers voelen zich bekocht en dreigen de Brusselse beurs te verlaten of erger nog beleggen voor bekeken te houden.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.