Greenyard: wat nu?

Op de beurs van Brussel hebben de voorbije maanden al verschillende aandelen rake klappen gekregen. De producent van diepvriesgroenten Greenyard kan aan dit illustere rijtje worden toegevoegd: vandaag alleen al krijgt het aandeel een klap van bijna 40%. Wat nu?

Vertrouwen

Beleggen heeft veel met vertrouwen te maken en oh wee als dat wordt geschonden. Dat mag Greenyard de laatste dagen ondervinden. Op een maand tijd verloor het aandeel 50% van zijn waarde en sinds zijn hoogtepunt van €22 zelfs tweederden. We hadden het aandeel van oktober 2016 tot juni 2017 nog in onze portefeuille, vandaar dat we het bedrijf zijn blijven volgen. We verkochten toen tegen €20,62 met een winst van 45%.

Vandaag is het alle hens aan dek voor de onderneming omdat zijn Hongaarse fabriek in verband wordt gebracht met een bacteriële besmetting die voor 9 doden zou hebben gezorgd. Hoewel het management van Greenyard beweert dat er geen bewijzen zijn dat de twee met elkaar verbindt, is de reputatieschade niet te overzien. Beleggers nemen het zekere voor het onzekere en dumpen het aandeel. Dumpen is het juiste woord want de omzet in het aandeel ligt na enkele uren handel op maandag 16 juli al 6 keer boven het normale daggemiddelde. Velen leggen dus duidelijk de link wel en zien de bui met miljoenenclaims al hangen. Ook de massale terugroepactie en de sluiting van de Hongaarse productiefaciliteit gaat het bedrijf trouwens handenvol geld kosten.

Niet in de hand

Nochtans zag het er geruime tijd zeer goed uit voor Greenyard. CEO Hein Deprez slaagde erin om verschillende bedrijven samen te brengen, te integreren, synergievoordelen optimaal uit te buiten, extra toegevoegde waarde uit producten te halen en de winst van grotere groep te optimaliseren. En dat allemaal ondanks de flinterdunne marges, de zeer concurrentiële markt en de volatiele prijzen van groenten en fruit. En dat laatste betekent dat Greenyard niet altijd alles zelf in de hand heeft.  In de branche van groenten en fruit zijn enorme prijsschommelingen door slechte of mislukte oogsten door te warm weer, te veel neerslag schering en inslag. Begin mei moest de groep nog een winstwaarschuwing de wereld insturen onder meer door onverwachte prijsschommelingen.

Dat is echter allemaal klein bier vergeleken met een gezondheidsprobleem. De impact daarvan is niet te overzien en de gevolgen zien we vandaag. Als voedingsbedrijf kan men daar ten allen tijde mee worden geconfronteerd, hoe strikt de controleprocedures ook mogen zijn.

Wat nu?

Het kan op korte termijn natuurlijk alle kanten uit met het bedrijf en zijn aandeel. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de markt overdrijft. Greenyard, dat begin dit jaar nog bijna €1 miljard waard was, heeft vandaag nog een marktkapitalisatie van €300 miljoen. Dat is toch een stevige aderlating en een zeer zwaar verdict. We begrijpen dat de reputatieschade enorm is, het vertrouwen aanzienlijk is geschonden en een mogelijk zware financiële kater wacht maar de huidige afslachting is volgens ons wat te veel van het goede. Vandaag noteert de groep nog slechts tegen 0,4 keer de boekwaarde en een EV/EBITDA van 4,5.

Dat vindt men blijkbaar op de obligatiemarkten ook, waar een obligatie van Greenyard noteert dat in juli 2019 vervalt. De prijs is weliswaar wat gezakt maar blijft toch rond de 100% (of de terugbetalingsprijs) schommelen. Obligatiebeleggers gaan er dus niet vanuit dat de groep haar financiële verplichtingen niet zal kunnen nakomen.

We schrijven het bedrijf zeker niet af en vinden de huidige koersdaling te veel van het goede. De markt overdrijft meestal tijdens dergelijke gebeurtenissen omdat de precieze impact ervan nu eenmaal zo moeilijk in te schatten is. Het moge echter duidelijk zijn dat de komende weken de volatiliteit van het aandeel hoog zal blijven. En hoewel we rekenen op een koersherstel op middellange termijn, eenmaal de storm is gaan liggen, kan het dus op korte termijn nog alle kanten op. Enkel voor beleggers die over een sterke maag beschikken en slechts voor enkele procenten van een goed gediversifieerde portefeuille.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.