Euronext Brussel: zijn er nog veilige havens?

Voor beleggers zijn het donkere dagen en dan druk ik me nog zacht uit. De crisis rond het coronavirus wordt elke dag erger terwijl de economische onzekerheid hand over hand toeneemt. Cash is overduidelijk koning maar moet men nu de beurs volledig de rug toekeren? En zijn er op Euronext Brussel nog veilige havens waar men wel nog mag in beleggen?

Alles verkopen?
De verliezen van de Bel20 sinds eind januari zijn niet te overzien. De index verloor sinds het coronavirus voor het eerst zijn neus aan het venster stak 25%! Ja, u leest het goed. En andere beursindices deden trouwens niet beter. De Italiaanse MIB, het Europese epicentrum van het coronavirus, verloor zelfs 30%. Nooit vielen de markten na absolute records zo sterk terug op zo’n korte tijd. De plotse neergang is goed te zien op de grafiek.

Moet u nu uw volledige portefeuille van de hand doen? Dat lijkt ons overdreven en zou u op middellange termijn zuur kunnen opbreken. Paniek en angst zijn slechte raadgevers. Daarmee willen we niet gezegd hebben dat de pijn voorbij is en de markten voor een herstel staan. De hoogtepunt van de pandemie van het coronavirus is immers nog niet voorbij. Maar als China de uitbraak kan klein krijgen, zou dit in Europa mits dwingende en harde maatregelen (zoals in Italië) ook moeten kunnen. Ondertussen herneemt het productie-apparaat in China en komt ‘normaliteit’ in het Rijk der Midden weer dichterbij. De Chinese beursindex staan alleszins terug op het niveau van voor de corona-uitbraak.

Veilige havens?
Ook in België en onze buurlanden ziet het ernaar uit dat de coronacrisis nog zal toenemen en mogelijk ons ook een lockdown te wachten staat. Geen enkel bedrijf zal aan de impact hiervan kunnen ontsnappen, zoveel is duidelijk. De vraag is of er rekening houdende met dit alles nog veilige havens op Euronext Brussel te vinden zijn. Deze zullen niet dik gezaaid zijn, maar ze bestaan.

Enerzijds zullen vastgoedspelers het niet onaardig doen. De rentevoeten blijven immers zakken waardoor hun financieringskosten nog verder dalen terwijl ze dankzij hun relatief hoge dividenden als belegging nog aantrekkelijker worden. Natuurlijk mag de economische crisis niet te zwaar toeslaan want anders kunnen ze te kampen krijgen met leegstand. Onze voorkeur gaat naar spelers die actief zijn op logistiek en semi-industriële vastgoed zoals WDP en VGP. Eerstgenoemde heeft een gediversifieerde portefeuille en is financieel solide. VGP surft mee op de golf van e-commerce en heeft dankzij zijn partnership met Allianz zijn financieel schaapjes op het droge. VGP is trouwens één van de weinige aandelen die de voorbije weken nog geen krimp heeft gegeven.

En dan zijn er nog het veel kleinere Accentis en TINC. Eerstgenoemde noteert rond 0,05 EUR terwijl de vastgoedportefeuille minstens 0,08 EUR waard is. Voor beleggers met engelengeduld. TINC is dan weer een infrastructuurspeler die investeert in grote projecten met stabiele en zekere cashflows. En aangezien het ernaar uitziet dat overheden hun portefeuille gaan opentrekken, zit TINC gebeiteld om op nieuwe projecten in te spelen. Het biedt daarenboven een mooi dividendrendement. Bij verdere terugval mag zeker gekocht worden.

En dan zijn er aandelen die onder de waarde van hun vastgoed zijn teruggevallen en dat is bijna het geval bij Kinepolis. Het aandeel donderde lager van 62 EUR tot 36 EUR, bijna een halvering op enkele weken tijd! Okay de cinemagroep zal eerst nog door de zure appel moeten bijten als zijn zalen leeg blijven maar het bedrijf is vrij flexibel. De schulden liggen wel vrij hoog (nettoschulden/EBITDA boven 4) maar deze moeten in de meeste gevallen pas over enkele jaren worden terugbetaald. Niet meteen een veilige haven maar toch een aandeel dat veel te sterk is afgeslacht.

En biotech of farmabedrijven? UCB is zeker een veilige haven hoewel het niet volledig zal kunnen ontsnappen aan zware verkoopgolven. Het laatste cijferrapport was uitstekend en gezien de verdere vergrijzing de vraag naar medicatie zal doen toenemen, zit de groep, met zijn diverse portefeuille aan (nieuwe) middelen gebeiteld. Ook naar Galapagos en Argen-X kan worden gekeken maar we zouden toch nog een beetje wachten omdat ook zij niet aan een verdere verkoopgolf zullen kunnen ontsnappen. Beide hebben een indrukwekkende pijplijn en voldoende middelen om die te ontwikkelen. Daar zal het coronavirus niets aan veranderen.

Andere biotechwaarden zijn een no-go zone omdat vele (binnenkort) nood zullen hebben aan kapitaal maar dat zal niet meer zo voor het rapen liggen als voorheen. Opgepast dus met onder meer AcaciaPharma, Bone Therapeutics, Celyad, Kiadis Pharma, MDxHealth en Mithra.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.