Soms wordt er nogal gediscussieerd of crypto nou wel of niet in een berenmarkt zit. Nu is dat niet meer aan de orde. Koersen zijn in de hele markt makkelijk gehalveerd. Een berenmarkt zeggen we dan… Alleen wanneer je crypto berenmarkt hoort, kan menig belegger een PTSS-aanval krijgen. Want de laatste berenmarkten duurde jaren, waar het bloeden niet ophield tot koersen tot wel 90% in de min stonden. Er is nu alleen een belangrijk verschil.
Ik wil niet zeggen dat we momenteel de bodem hebben bereikt, maar ik zie toch ook een goede kans dat we in de tweede jaarhelft gewoon weer de polonaise lopen.
1: In de crypto prehistorie steeg de markt, toen volledig uit Bitcoin bestaand, met meer dan 40.000% in nog geen jaar tijd. Een gevalletje financiële zwaartekracht volgde hierna. Er was verder niet heel veel in de markt.
2: In de paar jaar na de bodem uit 2011 steeg Bitcoin, met een pitstop, weer +40.000%. Nu was er wel een belangrijke gebeurtenis aan de top. Mt. Gox werd gehackt. Menig belegger pakte vervolgens z’n biezen. Gezien de broker in 2013/2014 zeker 70% van alle bitcoin transacties verwerkte was de eerste liquiditeitscrisis een feit. In een kleine twee jaar daalde Bitcoin 85%.
3: In de jaren hierna keerde de markt en Bitcoin steeg nu +10.000%. Opvallend nu was een wildgroei aan nieuwe cryptomunten en alternatieve netwerken, met de belangrijkste Ethereum. Ethereum fungeerde in 2017/2018 als platform voor fondswerving (ook wel bekend als ICOs). Nieuwe crypto projecten haalde fondsen op in BTC en ETH. Dat zorgde voor een enorme vraag en koersstijging, want de meest innovatieve ideeën als Potcoin (een munt voor de wietmarkt) en Dentacoin (een munt voor tandartsen) werden gefinancierd.
Het nadeel aan de ICOs was alleen dat ze op een gegeven moment ook hun BTC en ETH moesten gebruiken om te kunnen ontwikkelen. Loon of kantoor ruimte betaal je immers niet met crypto’s. Het zorgde voor een dik jaar van constante verkopen. Een tweede liquiditeitsprobleem in de markt.
4: Sinds de vorige bodem ging Bitcoin bijna 2.000% hoger en bereikte de magische grens van 1 biljoen dollar marktwaarde. Net als in 2017 schoten de nieuwe crypto’s als paddenstoelen uit de grond. Een belangrijk verschil alleen dat deze zich niet bij particulieren met BTC en ETH financierden, aangezien dat nu verboden is. Wel haalden crypto projecten op grote schaal dollars binnen van durfkapitalisten.
Een zelfde probleem als in 2018 is dus niet aan de orde. Ook niet als in 2014, want infrastructuur is nu goed geregeld. En een enorme hoogte in korte tijd als in 2011 is ook niet aan de orde.
Wel daalde de markt in mei op gedwongen verkopen van Bitcoin miners die moesten verhuizen uit China. Deze migratie is nu achter de rug. Daarna daalde de markt nog eens op angst over een hogere rente en minder geldcreatie. In hoeverre dat voorbij is, kan je je afvragen. Natuurlijk zijn er veel professionals geweest die hierop direct hun crypto’s hebben gedumpt. Ik denk dat wie hier bang voor was, dat ondertussen wel heeft gedaan.
Een langdurig liquiditeitsprobleem in de cryptomarkt zoals in 2014 of 2018 zie ik niet gebeuren.
Natuurlijk zijn er wel problemen. Het Oekraïne-Rusland conflict zorgt voor turbulentie en kan voor gedwongen crypto verkopen leiden. Aan de andere kant kan het juist ook weer zorgen voor een dovish sentiment bij de Federal Reserve, die de geldkraan toch niet dichtdraait.
Wat wel een probleem kan zijn voor verschillende crypto’s is dat ze niet genoeg dollars hebben opgehaald en daarom eigen munten moeten verkopen om genoeg cash op te halen. Of munten van durfkapitalisten die vrijkomen en ondanks koersen van -80% toch nog op een tenbagger staan. Dat kan veel verkopen betekenen en verschillende coins parten spelen, alleen niet voor Bitcoin en Ethereum (en een heel stel andere coins).
Aan de andere kant kan je je afvragen waar de vraag nu vandaag gaat komen. Hoewel particulieren zeker geld hebben, lijken benzineprijzen en het feit dat je weer op vakantie kan veel meer aandacht te krijgen. Ook hebben een groot aantal professionals al gekocht. Bitcoin en Ethereum zijn niet meer nieuw.
Wat ik nu wel als positief zie, is dat Bitcoin steeds relevanter wordt als activa om je vermogen mee op te slaan buiten de tentakels van de overheid. Want in G7-land Canada is men nu in staat om van iedereen, zonder rechtspraak, rekeningen te bevriezen. En het Westen respecteert voor het eerst in de geschiedenis niet meer de soevereiniteit van andere centrale banken (Rusland), confisqueert Russische activa en sluit het land buiten van internationaal betalingsverkeer. In reactie op alle sancties betaalde men in Rusland recent een premie van wel 40% op bitcoins.
Daarnaast is er ook een interessante trend gaande bij durfkapitalisten. Deze investeren normaal gesproken in de vroege fase van crypto projecten, nog voor de tokens op de markt zijn. De waarderingen van deze private sales zijn alleen hard opgelopen en dat heeft verschillende nieuwe fondsen er toe laten besluiten om ook liquide tokens te kopen (voer voor een volgende blog).
Voor nu is het rustig wachten en misschien nog wat lager cash aan het werk zetten, zonder PTSS-aanval voor een klassieke crypto berenmarkt.
En ook al zou die er wel zijn. Zolang je de beste techneuten ter wereld voor je hebt werken, is er niets aan de hand.
Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.