Blanco cheque bedrijven: Europese doorbraak?

In de VS zijn blanco cheque bedrijven uitermate populair. En ook in Europa lijken ze stilaan ingang te vinden. Is deze gekte evenwel niet het ultieme bewijs van een zeepbel?

Omschrijving
Blanco cheque bedrijven of SPAC’s (Special Purpose Acquisition Company), in het verleden ook wel eens lege beursschelpen genoemd, zijn beursgenoteerde ondernemingen die geen activiteiten hebben. Hun enige doelstelling om naar de beurs te komen is geld ophalen om daarna bestaande (niet-genoteerde) bedrijven te kunnen overnemen. Voor laatstgenoemde bedrijven kan deze transactie interessant zijn omdat ze op deze manier snel, zonder enorme administratieve rompslomp, en relatief goedkoop naar de beurs kunnen gaan.

Waarom zouden beleggers in godsnaam in dergelijke vehikels willen beleggen? Welnu, om toegang te kunnen krijgen tot dergelijke deals omdat ze bij een gewone beursintroductie dikwijls achter het net vissen. Het grote vraagteken natuurlijk is dat ze niet weten waar hun geld uiteindelijk zal in geïnvesteerd worden. Het is een grote sprong in het duister of toch wel zeer speculatieve belegging.

Europa: bijna witte vlek
In de VS kende deze SPAC-gekte in 2020 een hoogtepunt want volgens dataverwerker Refinitiv werden er vorig jaar voor maar liefst 70 miljard USD dergelijke deals afgesloten terwijl dat slechts 3 miljard USD was in Europa over de voorbije 6 jaar. Maar zoals altijd het geval is met Amerikaanse trends, lijkt dit fenomeen op het punt te staan ook Europa te veroveren. Ook in Europa zoeken investeerders immers nieuwe manieren om hun (werkloos en goedkoop te verkrijgen) geld aan het werk te zetten.

Hoewel op Euronext Brussel er nog geen blanco cheque bedrijf zijn weg naar de koersborden heeft gevonden, is dat wel al zo voor Euronext Parijs en Amsterdam. Recent hebben twee Franse telecomondernemers Xavier Niet en Matthieu Pigasse er met 2MX Organic (zie grafiek hieronder) een nieuw blanco cheque bedrijf geïntroduceerd. Het duo haalde 300 miljoen EUR ermee op: meteen de grootste beursintroductie voor Euronext Parijs in 2020!

De hoop is nu dat er vele dit voorbeeld zullen volgen. De kans is reëel want volgens Reuters zouden er 10 Europese SPAC’s in de pijplijn zitten.

Euronext Amsterdam: succesverhaal
In Amsterdam kwam in 2020 de SPAC Dutch Star Companies TWO (ticker DSC2) naar de beurs in navolging van Dutch Star Companies ONE in 2018. Deze laatste is een echt succesverhaal geworden. In februari 2020 nam deze SPAC de groep CM.com over en heeft sindsdien een naamsverandering ondergaan (ticker CMCOM). Merk op hoe het aandeel tot leven kwam in februari 2020 toen de SPAC eindelijk een activiteit had gevonden. Sindsdien ging het aandeel van 10 tot zelfs 34 EUR. De uitgevers van de tweede versie hopen dit nogmaals dunnetjes over te doen.

Zeepbel?
Dutch Star Companies ONE toont aan dat een SPAC een goudmijn kan worden mits het vinden van de juiste activiteit (lees: juiste bedrijf). En veel beleggers rekenen op dergelijke lucratieve bewegingen natuurlijk. Maar is deze beleggingsvorm niet een indicatie dat de beurzen, zeker in de VS, bezig zijn om een zeepbel op te blazen?  Beleggers geven zorgeloos geld zonder te weten in wat ze uiteindelijk zullen beleggen. Duidelijk dat er te veel geld in het systeem zit…

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.