VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 16 september 2020 - Aandelen

Blackstone waarschuwt voor verloren decennium

door SVEN VAN GASSE

De wereldwijde aandelenmarkten lijken de Covid-19 pandemie achter zich te hebben gelaten. De pandemie woedt echter nog steeds onverminderd voort. Tony James, vicevoorzitter bij Blackstone, waarschuwt dan ook dat de komende jaren een verloren decennium kunnen worden als bedrijven blijven worstelen om hen inkomsten te laten groeien.

James benadrukt de mogelijkheid dat al het goede nieuws al in grote mate in de koersen zijn ingecalculeerd. Hierdoor is het mogelijk dat de aandelenmarkten voor een periode van 5 tot 10 jaar een zijwaartse beweging zullen maken.

Bovendien zal de huidige lage rente niet meer verder kunnen dalen. In plaats daarvan kan deze stijgen naar een meer normaler niveau in de komende jaren. Hogere rentetarieven hebben in veel gevallen een negatief effect op de bedrijfswinsten en de aandelenkoersen. De hogere kosten om kapitaal te lenen zullen aan de bedrijfswinst knabbelen en de aandelenkoersen schaden.

Hiernaast blijft de economische situatie zeer penibel. James stelt:

Ik denk dat je op lange termijn een teleurstellende winstgroei kan verwachten. In de komende 5 tot 10 jaar verwacht ik bleke resultaten op de aandelenmarkten.

Lage rente stimuleert aandelenmarkten

Ondanks de zware economische klap van de Covid-19 pandemie, hebben de Amerikaanse aandelenmarkten hun verliezen weer goedgemaakt.

Deze impuls schrijft James toe aan de Federal Reserve die de rentetarieven tot quasi 0 hebben gebracht. Beleggers hadden hierdoor weinig keuze in hun zoektocht naar hoge rendementen waardoor ze zich massaal op de aandelenmarkten stortten.

Hoewel dit resulteerde in een aandelenmarkt die losgekoppeld lijkt te zijn van de reële economie, verdient de Amerikaanse centrale bank toch erkenning voor het voorkomen van een mogelijke grote crash.

De acties van de Fed waren ongekend omvangrijk en snel. Zonder deze maatregelen was er een serieus risico op een wijde depressie.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.