Nederland - 20 mei 2019 - Beursblik

Beursplein 5 start vermoedelijk vlak aan handelsdag

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting neutraal van start. Wall Street sloot vrijdagavond nog lager, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Afgelopen week steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis nog 1,3 procent naar 550,87 punten, ondanks de oplaaiende handelsoorlog tussen Amerika en China.

De aandelenmarkten kwamen vrijdag evenwel toch onder druk te staan na berichten dat de handelsonderhandelingen tussen de VS en China voorlopig zijn stopgezet.

De Chinezen zouden naar verluidt een pauze willen inlassen nadat de Amerikaanse president Donald Trump eind vorige week zijn pijlen richtte op de Chinese telecomgigant Huawei Technologies, door per decreet de noodsituatie af te kondigen om het gebruik in te perken van apparatuur uit landen die als “buitenlandse tegenstanders” worden beschouwd.

Google reageerde dit weekend direct door Google-apps, zoals YouTube en Maps, niet meer op nieuwe telefoons van Huawei toe te laten. Ook updates van besturingssysteem Android zijn niet meer mogelijk. Westerse inlichtingendiensten vermoeden dat de producten van de technologiefabrikant door de Chinese overheid worden ingezet voor spionagedoeleinden. Ook bedrijven als Qualcomm, Broadcom en het Duitse Infineon zouden hun leveringen aan Huawei hebben opgeschort.

“Het is een uitdaging gebleken om als belegger te bepalen in welke richting het gaat qua handelsconflict”, aldus investeringsstrateeg Timothy Chubb van Girard. “Er heerst verwarring en dus blijven veel beleggers aan de zijlijn of passen ze hun portefeuille aan.” Een duidelijke beweging omhoog of omlaag wordt niet gemaakt, aldus de marktvorser.

Daar waar de VS druk op de ketel houdt bij China, lijken Europa en Japan voorlopig de dans te ontspringen. Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat het besluit over importheffingen op auto’s en auto-onderdelen met 180 dagen worden uitgesteld om de onderhandelingen meer kans van slagen te geven.

Amerikaanse beleggers kregen naast het nieuws over de handelsoorlog vrijdag ook sterke macrocijfers te verwerken. Het consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, noteerde begin mei op het hoogste niveau in 15 jaar.

Verder stegen de leidende indicatoren in april voor de derde maand op rij. Onderzoeksbureau The Conference Board verwacht nu dat de economische groei aan het eind van het jaar uitkomt rond de 2 procent. In juli groeit de economie in de VS voor het elfde jaar op rij en daarmee zou het de langste groeicyclus in de geschiedenis van het land zijn.

De olieprijs daalde vrijdag licht na drie opeenvolgende sessies waarin sprake was van een stijging. Op een settlement van 62,76 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent minder waard ten opzichte van donderdag. Op weekbasis steeg de olieprijs bijna twee procent, waarbij geopolitieke spanningen tussen de VS en Iran enerzijds en de handelsoorlog met China anderzijds het sentiment bepaalden.

Oliefutures in de Aziatische handel noteerden vanochtend tot 1,3 procent hoger. Oliekartel OPEC lijkt echter dichter bij een besluit te komen om de huidige productiedoelen door te zetten in de rest van 2019. Hierop sprong de olieprijs op.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1152.

In Azië noteerden de Chinese beurzen vanochtend tot krap een procent lager. De Nikkei index in Tokio klom daarentegen enkele tienden van een procent. Onverwacht groeide de Japanse economie in het eerste kwartaal. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de Japanse economie met 2,1 procent op jaarbasis en met 0,5 procent ten opzichte van het vierde kwartaal. Dit was beter dan verwacht. Economen hadden gerekend op een kleine krimp op kwartaalbasis.

Uitblinker was evenwel de beurs in Sydney met een winst van krap twee procent. Beleggers reageerden hiermee op de onverwachte verkiezingsoverwinning van de conservatieve coalitiepartijen. De financiële subindex van de hoofdgraadmeter ASX 200 index, klom zelfs meer dan vijf procent, terwijl de Australische dollar ten opzichte van buitenlandse valuta duidelijk meer waard werd.

De macro-economische agenda is vandaag zeer karig gevuld. Later in de week volgt meer vuurwerk.

Van de twee invloedrijkste centrale banken, namelijk de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank krijgen we respectievelijk woensdag en donderdag de notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering gepresenteerd. Beide instellingen lieten de rente ongemoeid en houden dit naar verwachting nog geruime tijd vol.

Bedrijfscijfers

Het cijferseizoen is inmiddels aan het laatste restje begonnen. Vandaag is het nog de beurt aan B&S en op donderdag aan Lucas Bols. Verder zijn het vooral jaarvergaderingen en ex-dividend noteringen die de agenda vullen.

Internationaal zijn het vooral de retailers die nog aandacht vragen. Onder meer Home Depot, Lowe’s Target en Best Buy publiceren cijfers.

Bedrijfsnieuws

De omzet van B&S groeide in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 19,8 procent naar 425,9 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de groei 17,0 procent en de autonome groei kwam uit op 8,6 procent. Morgan Stanley zag weinig verrassingen in de cijfers van B&S.

Sif Holding gaat twee monopiles maken voor het windpark Two Towers Borssele V.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor ASM International van 57,00 naar 65,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling.

Het IJslandse Marel bevestigde dat het voor de zomer naar Beursplein 5 komt, met de uitgifte van zo’n 100 miljoen aandelen die het kapitaal met zo’n 15 procent verhogen.

Lavide Holding en Esperite zijn beide door Euronext op de vingers getikt en op het strafbankje gezet door het uitblijven van de cijfers over 2018.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 0,6 procent tot 2.859,53 punten, de Dow Jones verloor op een slotstand van 25.764,00 punten 0,4 procent en de Nasdaq eindigde 1,0 procent in de min op 7.816,28 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel