Nederland - 1 mei 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Beursblik: bouwbedrijven positief over toekomst

(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse bouwbedrijven zijn steeds positiever over hun orderportefeuille. Dit schreef sectoreconoom Madeline Buijs van ABN AMRO maandag in een sectorrapport.

In 2016 steeg de bouwproductie met 7,6 procent, na een groei van 8,5 procent in het jaar ervoor. In de eerste twee maanden van 2017 viel de bouwproductie wat terug, constateerde sectoreconoom Buijs. De groei bedroeg op jaarbasis 2,9 procent. “Dit komt deels doordat het in januari kouder dan normaal was, waardoor er minder gewerkt kon worden. Vooral de grond-, weg- en waterbouw heeft hier last van gehad.”

De positieve ontwikkeling van de bouwproductie loopt in de pas met veel sentimentsindicatoren. Dit geeft aan dat de bouwproductie zich in 2017 verder positief kan ontwikkelen. “De orderportefeuilles zijn goed gevuld en de afgegeven vergunningen geven aan dat verdere groei te verwachten is”, aldus Buijs.

In 2016 steeg de omzet van bouwbedrijven met 6,5 procent. Vooral bouwbedrijven actief in de woning- en utiliteitsbouw, kabel- en buizenleggers en sloopbedrijven deden het goed, stelde ABN AMRO. Bedrijven actief in de waterbouw hadden een minder goed jaar. Hun omzet daalde met bijna 26 procent als gevolg van minder investeringen door de Rijksoverheid.

In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de omzet van bouwers met 2,2 procent. Vooral de omzet van bedrijven gerelateerd aan de woningbouw zat in de lift.

Orders en vergunningen

De gezamenlijke orderportefeuille van bouwers bedroeg in februari 8,5 maanden en nadert daarmee de piek van begin 2008. De orderportefeuille van woningbouwers bedroeg 9,8 maanden en die van utiliteitsbouwers zelfs 9,1 maanden, het hoogste niveau ooit. De orderportefeuille van ingenieurs, die daalde van 5,5 naar 4,8 maanden, was volgens Buijs “de vreemde eend in de bijt”.

Na een dip in de eerste maanden van 2016, stijgen de vergunningen voor nieuwe woningen sinds april 2016 volgens ABN AMRO weer. Uiteindelijk namen de afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen in 2016 toe met 13,1 procent. In de eerste twee maanden van 2017 was er zelfs sprake van een stijging met 28,9 procent.

Vacatures

Ondernemers in de bouw geven volgens ABN AMRO aan dat zij steeds vaker het tekort aan arbeidskrachten als een belemmering ervaren. Inmiddels stijgt hierdoor ook het aantal vacatures. In het vierde kwartaal van 2016 stonden er 7.300 vacatures open, een stijging van 30,4 procent in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor. Het aantal banen in de bouw begint toe te nemen, maar de stijging is volgens sectoreconoom Buijs nog beperkt. In november 2016 was het aantal banen in de bouw op jaarbasis met 1 procent gestegen tot 299.000.

In het eerste kwartaal van 2017 gingen er 143 bedrijven in de bouw failliet, een daling van 7,7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Sinds de piek in het eerste kwartaal van 2013 nam het aantal faillissementen met liefst 71,5 procent af.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.