Nederland - 6 april 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Beursblik: Aegon en NN Group onder druk na verlaging UFR

(ABM FN-Dow Jones) De aandelen Aegon en NN Group verloren maandag terrein op het Damrak, nadat de Europese toezichthouder EIOPA een verlaging van de Ultimate Forward Rate (UFR) aankondigde die de solvabiliteitsratio van levensverzekeraars stevig onder druk zal zetten. Ook Ageas stond in Brussel flink onder druk.

Volgens analist Matthias De Wit van KBC Securities heeft een lagere rekenrente voor verplichtingen in de verre toekomst geen gevolgen voor de feitelijke economische vermogenspositie van verzekeraars of hun kasstroom of waardering. De marktvorser wijzigde zijn adviezen en koersdoelen dan ook niet.

De Wit merkte op dat de verlaging tot 3,65 procent vrijwel exact gelijk is aan de 3,70 procent uit een eerder EIOPA-voorstel van april 2016. Ook de geleidelijke afbouw met 15 basispunten per jaar vanaf 2018, ten opzichte van de huidige 4,2 procent, komt overeen met het eerdere consultatiedocument.

Verzekeraars in de Benelux hebben al laten weten hoe sterk hun vermogensbuffers zullen afnemen bij een lagere UFR. Voor Aegon Nederland en Delta Lloyd daalt de Solvency II-buffer met 13 procentpunt bij een 50 basispunten lagere UFR, op basis van de situatie per eind 2015. ASR voorspelde dat een verlaging met 100 basispunten 23 procentpunt van de buffer zou afhalen. De ratio van NN Group daalt in dat scenario zelfs met 32 procentpunt. Voor Ageas is de verwachte impact verhoudingsgewijs juist zeer beperkt op 2 procentpunt.

De “voorraad” aan kapitaal die verzekeraars door de lagere UFR kwijtraken, krijgen ze later terug in de vorm van een kasstroom, merkte De Wit op. Omdat toezichthouders de UFR nu al wegcijferen bij hun beoordeling van de buffers en bovengenoemde uitruil van ‘stock’ en ‘flow’ doorzien, maakt de verlaging volgens de analist weinig uit.

De lagere Solvency II-ratio lijkt vooral vervelend voor Aegon, dat al enige tijd worstelt met relatief zwakke bufferpercentages bij de Nederlandse verzekeringstak. Ook voor NN komt de stap niet gelegen. De verzekeraar zal zijn tot nu toe zeer ruime buffer toch al zien slinken door de geplande overname van Delta Lloyd.

Het aandeel Aegon noteerde donderdag 1,3 procent lager en NN Group verloor 1,2 procent in Amsterdam. Ageas verloor 0,5 procent in Brussel. ASR Nederland onttrok zich aan de malaise met een plus van 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.