VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 26 november 2020

ABN AMRO mist CFO aan start nieuwe fase

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO gaat een belangrijke nieuwe fase in, na de evaluatie van de zakenbank, met een sterke focus op uitvoering en verantwoording, maar zal daarbij helaas zijn financieel directeur moeten missen. Dat stellen analisten voorafgaand aan de update van de bank voor beleggers op maandag 30 november.

Volgens analist Albert Ploegh van ING zal ABN AMRO duidelijke keuzes moeten maken, om te zorgen dat de strategische doelen van duurzaamheid, klantbeleving en toekomstbestendigheid worden bereikt, ondanks de uitdagende omstandigheden van de coronacrisis.

Het aangekondigde vertrek van CFO Clifford Abrahams baart analist Jason Kalamboussis KBC Securities zorgen. Hij waarschuwde er al voor bij het aantreden van de nieuwe CEO Robert Swaak. Na de onrust aan de top in de afgelopen jaren was het cruciaal om bestuurders vast te houden. En dat is duidelijk niet gelukt”. Volgens KBC toont dit eens te meer hoe moeilijk het is om talent vast te houden door de politieke situatie in Nederland.

Het gevolg van het vertrek van Abrahams is dat de nieuwe CFO weinig te vertellen zal hebben, omdat er bij diens aantreden net een nieuwe driejarige strategie zal zijn uitgestippeld, die hij of zij dan zal moeten uitvoeren.

Ook strategisch is het onhandig. Kalamboussis wijst op de optie dat ABN AMRO de andere staatsbank Volksbank zou kunnen overnemen. Ook die bank heeft de nodige problemen in het bestuur. Een besluit hierover zou beter snel kunnen vallen, voordat de twee banken een verschillende richting inslaan.

Jefferies gaat in een rapport nader in op de verwachte doelen die ABN AMRO bij de beleggersdag zal melden. De bank zal ergens mee moeten komen om de dalende rentebaten in de komende jaren op te vangen, en dat zal wel neerkomen op meer kostenbesparingen en hogere fees bij de retailbank, vermoeden de analisten.

De kosten moeten met nog eens 7 procent of 350 miljoen euro omlaag, om ze als percentage van de inkomsten op 63 procent te houden. Analisten rekenen nu op een kosten/inkomsten ratio van 67 procent in 2021.

Het kapitaaloverschot van 1,5 miljard euro is op zichzelf geen reden om het aandeel te kopen, tempert Jefferies de verwachtingen. Andere banken genereren meer duurzaam kapitaal en de voorkeur van Jefferies gaat uit naar ING en KBC.

De analisten verwachten niet dat ABN AMRO maandag al veel kan zeggen over hoe het overtollige kapitaal op de lange termijn zal worden aangewend. Daar zal de meeste waarde voor aandeelhouders vandaan komen. Jefferies ziet vooral kansen in overnames in private banking, meer fee-inkomsten bij de retailbank en bij clearing.

Ook over de voorzieningen voor oninbare leningen rekenen de analisten van Jefferies niet op veel ‘guidance’ bij de korte online beleggersdag van maandag, waar de bank een paar uur voor heeft uitgetrokken.

Het aandeel ABN AMRO stond donderdag 1,1 procent lager op op 9,52 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.