(ABM FN-Dow Jones) Banken lijken zelden zo goedkoop te zijn geweest, maar de onzekerheid was ook zelden zo groot. Dat stelden analisten van Berenberg donderdag in een omvangrijk rapport over de sector, waarin de taxaties voor ABN AMRO, ING en KBC werden verlaagd.
Terwijl beleidsmakers alles uit de kast halen om de gevolgen van de huidige crisis te beperken, hebben banken daar alleen maar meer last van, betogen de analisten: niet alleen is de economische activiteit sterk afgenomen, ook de rente blijft nog langer laag, de kosten zijn niet flexibel en vooral de verliezen op oninbare leningen zullen toenemen.
Berenberg verlaagt de winstverwachting van Europese en Amerikaanse banken met gemiddeld 30 procent. Daarmee zijn de bank niet zo goedkoop als ze lijken, is de conclusie: met 9 keer de verwachte winst per aandeel in 2021 is de waardering slechts 6 procent lager dan het historische gemiddelde, wat geen overtuigende koopkans oplevert.
Oninbare leningen
De aangekondigde maatregelen dempen de noodzaak van banken om al snel veel extra voorzieningen op slechte leningen te nemen, maar dit kan niet worden vermeden.
Van de totale verwachte verliezen tot en met 2022 zullen banken nu circa 40 procent dit jaar moeten nemen, wat anders 65 procent zou zijn geweest. Ook zullen de kredietverliezen per saldo hoger uitvallen, met een toename van 70 procent in 2020 en van 25 procent in 2021 voor Europese banken.
De koersdoelen worden met gemiddeld 33 procent verlaagd, en de adviezen blijven overwegend gelijk.
KBC
De koers van KBC is minder hard gedaald dan gemiddeld en deze ‘outperformance’ zal blijven, verwacht Berenberg. KBC is een van de best gekapitaliseerde banken, waardoor het dividend relatief weinig gevaar loopt. Dankzij de verzekeringstak is het rendement beschermd voor dalende rentes. Ook zijn er kansen op voordelige overnames. Al met al ziet Berenberg KBC als een veilige haven in de huidige storm.
De verwachting voor de winst per aandeel gaat met 35 procent omlaag voor 2020 en met 20 procent in de jaren daarna.
De voorzieningen voor oninbare leningen lopen op van 215 miljoen euro dit jaar tot 980 miljoen euro in 2020, of 60 basispunten, wat vervolgens weer terugvalt tot 31 punten in 2022.
Berenberg verwacht dat de aandeleninkoop wordt geschrapt en dat het dividend per aandeel dit jaar zal uitkomen op 2,50 euro, of 70 procent van de winst, oplopend tot 3,30 euro in 2022. Het koersdoel zakt van 80,00 euro naar 55,00 euro en het koopadvies blijft staan, met een opwaarts potentieel van 16 procent.
ABN AMRO
Berenberg verlaagt de winstverwachting voor ABN AMRO voor 2020 met maar liefst 63 procent, op basis van hogere verliezen voor oninbare leningen en lagere inkomsten. Voor de twee jaren daarna gaat de winstverwachting met 35 procent omlaag.
De analisten rekenen op 1,7 miljard euro aan oninbare leningen in 2020, of 64 basispunten van het leningenboek, wat in de twee jaar daarna zakt tot circa 40 punten. Vooral de zakenbank van ABN AMRO heeft geen goede staat van dienst op dit punt, volgens Berenberg.
De analisten denken dat de payoutratio zal dalen van 65to 70 procent naar 50 procent, en het dividend, met de lagere winst, daardoor zal halveren. Dit zou een dividendrendement van 7 procent in 2021 geven. Het koersdoel zakt van 15,00 naar 8,50 euro en het advies blijft Houden.
ING
Berenberg verlaagt de verwachting voor de winst per aandeel van ING in 2020 met 39 procent, en voor de jaren daarna met 30 procent.
De inkomsten zullen dit jaar 9 procent lager zijn, vooral bij de fee-inkomsten, en dan stabiliseren. De voorzieningen voor oninbare leningen lopen op tot 2,8 miljard euro, of 45 basispunten van het risicogewogen leningenboek, gevolgd door circa 30 basispunten in de jaren daarna.
Het progressieve dividendbeleid, waarmee ING zich onderscheidt, is volgens de analisten niet houdbaar en zal worden losgelaten.
Berenberg verwacht dat ING het interimdividend schrapt en het slotdividend op 0,45 euro per aandeel houdt, wat een payout van 59 procent zou geven, iets meer dan in 2019.
Voor de komende jaren rekent Berenberg op een dividend van 0,50 euro per aandeel, of een rendement van 9 procent. Dat is een beter vooruitzicht dan bij andere banken.
Het koersdoel van ING daalt van 13,50 naar 7,50 euro en het koopadvies blijft staan, met 30 procent opwaarts potentieel.
Verkoopadviezen
Voor Deutsche Bank en de grote Franse banken heeft Berenberg een verkoopadvies, evenals voor Intesa Sanpaolo, Santander, en verschillende andere grote Spaanse banken. Ook de Amerikaanse banken Goldman Sachs, Wells Fargo en JP Morgan krijgen verkoopadviezen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.