Nederland - 8 december 2021 - Aandelen

Beleggers kopen massaal “the dip”

door SVEN VAN GASSE

De verkoopgolf op de aandelenmarkten van vorige week lijkt wel geschiedenis. Aandelen schoten maandag en dinsdag opnieuw fors omhoog. Beleggers lijken nog volop vertrouwen te hebben in de markten en kopen massaal “the dip”.

“Buying the dip” is een uitdrukking die beleggers gebruiken wanneer zij aandelen kopen na een aanzienlijke daling. Beleggers hopen dat de sterke daling even snel ongedaan zal worden gemaakt door een nog forsere stijging.

Het probleem is echter dat de volatiliteit duidelijk is teruggekeerd in de markt. De VIX, een volatiliteitsmaatstaf die vaak de angstmeter op Wall Street wordt genoemd, is in de afgelopen maand met bijna 35% gestegen. Deze stijging is inclusief de daling van 20% op dinsdag.

Craig Erlam, strateeg bij Oanda, stelt:

Het is nog steeds een zeer fragiele, onvoorspelbare markt.

Inflatie gaat niet weg

Beleggers lijken het nieuws van de omicron-variant dus volledig achter zich te laten. De inflatie, die ook een hardnekkig probleem dreigt te worden, zal echter niet zomaar verdwijnen.

De inflatiezorgen kunnen vrijdag alweer de kop opsteken. De Amerikaanse regering zal dan haar laatste gegevens over de consumentenprijzen bekendmaken. In oktober stijgen de prijzen met 6,2% op jaarbasis, de grootste stijging in 30 jaar.

Hogere prijzen zullen in 2022 waarschijnlijk het belangrijkste aandachtspunt voor beleggers blijven. Als de arbeidsmarkt sterk blijft, zullen de lonen onder druk komen te staan, wat de inflatie nog erger kan maken. Om de uit de hand lopende inflatie in toom te houden, zou de Federal Reserve mogelijk gedwongen worden om de rente sneller en forser dan verwacht te verhogen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.