Nederland - 30 maart 2023 - Banksector
door AMY YASSIM

Barclays strateeg waarschuwt voor tweede golf van uitstroom bij banken

Volgens een Barclays strateeg genaamd Joseph Abate is er een tweede golf van uitstroom van bankdeposito’s gaande. Dit keer gaat het geld van depositohouders naar geldmarktfondsen. Dit komt doordat depositohouders nu zien dat ze mogelijk meer rendement kunnen behalen bij geldmarktfondsen met minder risico.

Uit vorige cycli van hogere rentes bleek dat geldmarktfondsen met $1 biljoen kunnen stijgen. Volgens Abate zitten we nu op $600 miljard.

— Meer weten over small caps en hoe je er in investeert? Bekijk deze pagina —

Meer concurrentie tussen banken

Abate verwacht de huidige situatie kan leiden tot meer concurrentie tussen banken om deposito’s aan te trekken. Hij zegt:

“We denken dat de aandachtsgrens is bereikt en de tweede golf van uitstroom
van deposito’s is begonnen, en we verwachten dat banken agressiever zullen
concurreren om deposito’s aan te trekken”

Banken kunnen en moeten spaarrente verhogen

De Federal Reserve heeft de Bank Term Funding Program opgezet en geld geleend van de Federal Home Loan Banks om banken te helpen deposito- uitstroom op te vangen. Dit heeft banken geholpen om buffers op te bouwen om
aan deze vraag te voldoen.

Abate zegt ook dat depositohouders de afgelopen 15 jaar niet gewend zijn om aandacht te besteden aan de rente op hun spaargeld en daarom niet gemakkelijk van bank veranderen. Hij verwacht dat banken hun tarieven moeten verhogen om te kunnen concurreren met geldmarktfondsen.

Bron: MarketWatch
Foto: iStock

— Lees ook: 5 aandelen die zowel Cathie Wood als Warren Buffett bezitten

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.