Nederland - 2 december 2020 - Aandelen

Barclays: “Markten zijn terecht optimistisch”

door SVEN VAN GASSE

Covid-19 vaccins komen steeds dichterbij. De markten zijn dan ook positief gestemd over de groeivooruitzichten in 2021. Volgens Barclays is deze optimistische sfeer zeker terecht. Christian Keller, hoofd economisch onderzoek, verwacht dat de groei zal terugkeren en dat de inflatie wel zal stijgen maar nog steeds onder de doelstellingen van de centrale bank zal blijven.

In de voorzichten voor 2021 verwacht de Britse bank een wereldwijde groei van het bruto binnenlands product (BBP) van 5,6%, na een krimp van 3,6% dit jaar. Hierbij zullen de meeste westerse economieën in tweede en derde kwartaal van het jaar groepsimmuniteit voor Covid-19 bereiken.

Deze prognose is rooskleuriger dan die van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO). De instelling verwacht dit jaar een sterke krimp van 4,2%, gevolgd door een groei van 4,2% in 2021.

Keller verklaarde hiernaast dat Barclays een geleidelijke stijging van de inflatie verwacht. Deze stijging zal echter niet zo significant zijn om centrale banken ertoe te bewegen hun beleid drastisch aan te passen.

Christian Keller stelt:

De groei zal terugkeren, de inflatie blijft relatie laag en de centrale banken zullen het herstel blijven ondersteunen. De markten zouden voor minder optimistisch worden.

S&P 500 aan 4 000

In hun vooruitzichten voor 2021 projecteren de analisten van Barclays een rally van de Europese aandelenmarkten. De bank verwacht dat de Europese markten nieuwe recordhoogtes zullen bereiken.

Ook over de Amerikaanse markten is Barclays positief. De S&P 500, één van de belangrijkste indexen ter wereld, zou de grens van 4 000 punten kunnen overschrijden. Hiernaast zal de 10-jarige Amerikaanse rente stijgen tot 1,25%.

Op dit moment noteert de S&P 500 nog aan 3 660 punten en bedraagt de 10-jarige rente zo’n 0,93%.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.