Nederland - 7 oktober 2021 - Aandelen

Barclays: “Buy the dip, ondanks inflatievrees”

door SVEN VAN GASSE

Nu de inflatievrees aanhoudt en de economische cyclus volwassen wordt, ziet Barclays een periode van hogere volatiliteit en lagere rendementen voor de Europese aandelenmarkten. Analisten van de Britse bank vinden aandelen echter nog steeds aantrekkelijker dan obligaties en raden beleggers aan om de dip te kopen.

De wereldwijde aandelenmarkten zijn de afgelopen maand opgeschrikt door de vrees dat een hogere inflatie voor een lange periode zou kunnen aanhouden. Hierdoor is de obligatierente tot meermaandelijkse hoogten opgelopen.

De pan-Europese Stoxx 600 heeft in september een zeven maanden durende “winning streak” afgebroken. De afgelopen maanden konden de mondiale markten profiteren van een gunstige achtergrond van een snel economisch herstel en een ongekend aanbod van fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen.

In een woensdag gepubliceerde update waarschuwen Barclays analisten echter dat de inflatie langer kan aanhouden en dat de economische cyclus volwassen wordt. Hiernaast zijn de koers/winstverhoudingen zeer hoog en zal de groei van de winst per aandeel waarschijnlijk afzwakken. Ook zijn de meeste centrale banken steeds meer “hawkish” aan het worden.

Desondanks blijft Barclays positief over aandelen omdat het TINA-principe – There Is No Alternative – nog steeds overheerst. De bank verwacht dat de toekomstige rendementen wel lager zullen zijn maar nog steeds positief.

Emmanuel Cau, hoofd Europese aandelenstrategie, stelt:

Wij vinden aandelen nog steeds aantrekkelijker dan obligaties en geloven dat de dips moeten worden gekocht.

Value-aandelen

Barclays is vooral fan van Europese aandelen, die naar verwachting beter zullen presteren dan de duur gewaardeerde aandelen in de Verenigde Staten. Cau en zijn team richten zich vooral op value-aandelen – aandelen die goedkoop zijn in verhouding tot de fundamentals van het bedrijf – omdat deze een goede bescherming bieden tegen hogere rentes en niet “overbought” zijn.

Value-aandelen zijn in dit geval onder meer banken en energie. Hierbij zijn de banken tot nu toe de best presterende sector en behoort de energiesector tot de goedkoopste. Hiernaast kunnen grondstoffen ook een potentiële bescherming bieden tegen dalende aandelenmarkten als de inflatie aanhoudt.

Barclays geeft wel een underweight rating aan Britse binnenlandse aandelen. Redenen hiervoor zijn de aanbodtekorten, afnemende overheidsstimulansen en het vooruitzicht van renteverhogingen door de Bank of England. De bezorgdheid over stagflatie kan de pond afremmen en Britse exporteurs bevoordelen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.