Nederland - 20 september 2021 - Aandelen

Angst voor Evergrande verspreidt zich naar wereldmarkten

door SVEN VAN GASSE

Beleggers over de hele wereld besteden meer en meer aandacht aan Evergrande, het Chinese vastgoedbedrijf dat aan de rand van de afgrond staat. Ze maken zich steeds meer zorgen over wat ze zien en horen.

De angst groeit over hoe de crisis bij Evergrande zal doorsijpelen in het financiële systeem. De afgelopen weken heeft het tweede grootste vastgoedbedrijf van China aan beleggers gewaarschuwd voor cashflowproblemen. Evergrande verklaarde dat het in gebreke zou kunnen blijven als het niet snel geld kan vinden.

Evergrande is de Chinese projectontwikkelaar met de zwaarste schuldenlast. Het bedrijf heeft meer dan $300 miljard aan schulden. Wanneer zo’n mastodont in default gaat, zou dit een domino-effect op gang kunnen brengen.

De aandelen van Evergrande zijn in Hongkong opnieuw met 10% gekelderd. Het aandeel noteert nu aan slechts 2,28 Hongkong dollar of $0,29 per aandeel. Tot nu toe heeft het aandeel van de vastgoedontwikkelaar dit jaar meer dan 80% van zijn waarde verloren.

Lehman moment

De vrees groeit dat de ineenstorting van Evergrande een “Lehman-moment” kan ontketenen. Hierbij zorgt de ineenstorting van één entiteit voor paniek op de financiële markten, zoals bij de val van Lehman Brothers in 2008.

Volgens Ed Yardani van Yardani Research is het omvallen van Long-Term Capital Management in 1998 een betere vergelijking dan Lehman. In dat geval kwam de Amerikaanse Federal Reserve tussenbeide om een reddingsoperatie op touw te zetten. Hierdoor bleef de schade voor de financiële markten beperkt.

De reactie van Peking blijft echter een belangrijke bron van onzekerheid. Peking heeft nog geen indicaties gegeven dat de overheid van plan is om Evergrande overeind te houden.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.