Nederland - 4 december 2020 - Munten

Analisten verwachten verdere verzwakking dollar

door SVEN VAN GASSE

Het jaar 2020 was geen goed jaar voor de Amerikaanse dollar. Deze schommelt momenteel rond bodems die voor het laatst werden gezien in april 2018. Analisten verwachten dat in 2021 deze zwakte zal blijven aanhouden.

Op vrijdag noteerde de dollar index aan 90,68, wat een daling van 6% op jaarbasis vertegenwoordigt. In maart noteerde deze index nog aan 102, doordat het Covid-19 virus zich over de wereld verspreidde en beleggers massaal richting veilige havens vluchtten.

De beter dan verwachte resultaten van een aantal kandidaat-vaccins zorgden voor een boom op de aandelenmarkten en andere risicovollere activa. Hierdoor daalde de dollar, wat beschouwd wordt als een veilige haven, ten opzichte van de meeste G10 valuta.

De combinatie van vooruitgang op het gebied van vaccins, de overwinning van Joe Biden, de maatregelen van de Federal Reserve en een mogelijk nieuw Covid-19 hulppakket hebben de verwachtingen voor reflatie in 2021 gewekt. Dit heeft ertoe geleid dat analisten verdere neerwaartse impulsen voor de dollar verwachten.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING, stelt:

We voorspellen nog een daling van 5% tot 10% in 2021, zolang de Federal Reserve de economie op volle toeren laat draaien.

Zwakke dollar, sterke aandelenmarkt

Terwijl de sterke daling van de dollar en de rally op de aandelenmarkten waarschijnlijk zullen vertragen, zal hun inverse relatie waarschijnlijk wel standhouden, aldus Jonas Goltermann van Capital Economics.

Goltermann denkt dat door een gelijkblijvend beleid van de Federal Reserve en een herstellende wereldeconomie deze nauwe relatie tussen een zwakkere dollar en sterke aandelenmarkten zal behouden worden.

Hij merkte op dat de verschuivende risicobereidheid van beleggers sinds het begin van de pandemie is gekoppeld aan de prestaties van de dollar. Wanneer de dollar daalt, doordat beleggers op zoek gaan naar meer risico, stijgen de aandelenmarkten.

Goltermann besluit:

Risicobereidheid van beleggers zal een belangrijk gegeven blijven voor de Amerikaanse dollar.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.