Nederland - 9 december 2021 - VS

Amazon krijgt boete van €1,13 miljard in Italië

door SVEN VAN GASSE

Amazon heeft donderdag een boete van €1,13 miljard gekregen van Italiaanse antitrusttoezichthouders voor het misbruiken van zijn marktdominantie. De Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) verklaarde dat Amazon de concurrentie in de e-commercelogistiek schade had berokkend.

Naast de boete verklaarde de toezichthouder dat het corrigerende maatregelen zal opleggen die zullen worden getoetst door een toezichthoudende trustee.

Amazon zelf is het sterk oneens met de boete en is van plan om in beroep te gaan. De woordvoerder van het bedrijf verklaarde aan CNBC dat de voorgestelde boete en corrigerende maatregelen ongerechtvaardigd en disproportioneel zijn.

Amazon verklaarde hiernaast dat meer dan 50% van alle jaarlijkse verkopen op zijn platform in Italië afkomstig zijn van kleine en middelgrote ondernemingen. Het bedrijf voegde hieraan toe dat hun succes de sleutel is tot het bedrijfsmodel van Amazon.

Bredere trend

Ruhell Amin researcher bij William O’Neil + Co, stelde dat de voorgestelde boete significant is voor de e-commerce gigant. Beleggers houden hun hart vast dat deze boete mogelijk niet de laatste zal zijn.

Beleggers vrezen dat de Italiaanse boete een bredere trend inluidt om Amazon ook in andere delen van zijn activiteiten en in andere delen van de wereld aan strengere regels te onderwerpen. Dit kan mogelijk nog maar het topje van de ijsberg zijn.

Amazon is niet het enige e-commercebedrijf dat in de clinch ligt met de toezichthouders. Elders treden de toezichthouders in China hard op tegen Alibaba, terwijl Latijns-Amerikaanse toezichthouders het gemunt hebben op Mercado Libre.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.