Nederland - 17 november 2023 - Aandelen
door AMY YASSIM

Alibaba zakt na annuleren van cloud spin-off

In een verrassende wending heeft Alibaba aangekondigd af te zien van de volledige afsplitsing van zijn Cloud Intelligence Group. Dit resulteerde in een 8% daling van de aandelen. Deze beslissing komt voort uit Amerikaanse beperkingen op de uitvoer van chips, waardoor het voor Chinese bedrijven moeilijker wordt om essentiële chips te verkrijgen.

Chipproducent Nvidia kreeg eerder al te maken met de gevolgen van de Amerikaanse beperkingen.

Nu is Alibaba ook aan de beurt met een indirect gevolg. Het moest namelijk zijn plannen om zijn cloud computing-divisie af te splitsen schrappen. In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Alibaba, met daarin de bijna 10% daling:

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Alibaba’s sterke financiële positie

Het bedrijf meldde dat de beperkingen onzekerheden hebben gecreëerd voor de vooruitzichten van de Cloud Intelligence Group. In plaats van de spin-off te voltooien wil Alibaba nu werken aan een duurzaam groeimodel voor deze tak.

Quote van voorzitter Joe Tsai:

“We hebben $63 miljard in netto kas en hebben $27 miljard aan vrije kasstroom gegenereerd in de afgelopen 12 maanden. Alibaba heeft nog nooit zo’n sterke financiële positie gehad om te investeren in de groei van onze bedrijven.”

Ondanks het geruststellen van investeerders over de financiële stabiliteit, daalde het netto-inkomen voor het derde kwartaal tot 27,7 miljard yuan. Dit is onder de verwachting van analisten, aldus CNBC. Echter, de omzet voldeed met 224,79 miljard yuan, een stijging van 9% op jaarbasis.

Alibaba’s gewijzigde plannen

Alibaba heeft hiermee zijn plannen gewijzigd. CEO Eddie Wu gaf het volgende aan:

“We zullen een strategische evaluatie uitvoeren van onze bestaande bedrijven en prioriteit geven aan kernactiviteiten voor langetermijnfocus.”

Als reactie op de marktontwikkelingen heeft Alibaba besloten zijn Freshippo-supermarktketen voorlopig uit te stellen, maar de beursgang van Cainiao smart logistics blijft op de planning.

Tot slot kondigde Alibaba aan dat het voor het eerst in 2023 een jaarlijks contant dividend van $1 per American Depositary Share zal uitkeren, in een totaalbedrag van ongeveer $2,5 miljard.

— Lees ook: Investeren in grote bedrijven van morgen

Bron: CNBC
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.