Europa - 14 februari 2020 - Beursbrink

AEX vermoedelijk afwachtend van start

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting vlak van start.

Donderdag sloot de Amsterdamse beurs nog bijna onveranderd op 629,14 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen. De verzekeraars trokken na hun kwartaalrapportages de meeste aandacht. NN Group won maar liefst 10,8 procent, terwijl Aegon juist 5,3 procent prijs moest geven.

Het marktsentiment werd donderdag getemperd doordat bekend werd dat het aantal besmettingen met het coronavirus in één dag tijd was gestegen van 44.700 naar ruim 60.000, vanwege een nieuwe methode van de Chinese overheid om besmettingen vast te stellen.

Vanochtend kwam uit data verzameld door Johns Hopkins CSSE naar voren dat er meer dan 64.000 besmettingen met het coronavirus zijn bevestigd. Van deze 64.437 besmettingen zijn er 63.855 geconstateerd op het vasteland van China. In totaal zijn er inmiddels 1.383 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,1 procent.

“De afgelopen dagen hebben de markten er in toenemende mate vertrouwen in gekregen dat het virus snel zal afzwakken. Maar als de verandering in methodologie leidt tot een toename van het groeipercentage van gerapporteerde gevallen, dan zal het marktsentiment onvermijdelijk verslechteren”, merkte hoofdstrateeg Seema Shah bij Principal Global op.

In Azië noteerden de hoofdindices vanochtend evenwel overwegend hoger. De beurs in Japan was de negatieve uitschieter met een verlies van 0,7 procent.

Wall Street begon donderdag wat lager aan de handelsdag nadat de zorgen bij beleggers over het coranavirus weer toenamen. Vervolgens herstelden de beurzen, maar in het laatste uur kwam er weer wat druk op de koersen. De S&P 500 index gaf uiteindelijk 0,2 procent prijs.

De maart-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange een half procent hoger op 51,42 dollar. De vraag naar olie zal dit kwartaal voor het eerste sinds meer dan 10 jaar onder druk staan als gevolg van het coronavirus, zo bleek uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap.

De gerapporteerde vraaguitval van het International Energy Agency was echter “geen schok”, stelde analist Phil Flynn van The Price Futures Group. “Ik denk dat de handelaren zelfs een grotere afname al hadden ingeprijsd.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0839.

Vandaag is het op het gebied van bedrijfscijfers rustig gesteld. Op macro-economisch vlak staan onder meer de Amerikaanse industriële bedrijvigheid en het Amerikaanse consumentenvertrouwen op de rol.

Bedrijfsnieuws

VolkerWessels zag de omzet in 2019 oplopen van 5,9 miljard naar 6,6 miljard euro. Het orderboek bleef grofweg onveranderd op 8,9 miljard euro. Het operationeel resultaat ging van 167 naar 182 miljoen euro en de EBITDA steeg van 251 miljoen naar 269 miljoen euro. Netto verdiende de bouwer 145 miljoen euro, een stijging van 8 miljoen euro ten opzichte van 2018.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verleende de vergunning voor de samenvoeging van de asfaltcentrales van BAM en Heijmans tot een nieuw asfaltbedrijf.

Verder wees handelaar Bert van der Pol van mijn-Effecten nog op een koopadvies van Citi Research voor Aegon, dat donderdag nog flink daalde na de jaarcijfers.

Afgelopen jaar werd door Acomo een bedrijfsresultaat (EBITDA) geboekt van 55,6 miljoen euro, wat 10 procent meer was dan de 50,4 miljoen euro een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 32,1 miljoen euro, 3 procent meer dan een jaar eerder voor de handelaar in onder meer zaden, noten en kruiden.

In het afgelopen kwartaal steeg de gerapporteerde omzet van VEON op jaarbasis fractioneel tot 2.254 miljoen dollar. Op autonome basis daalde vooral de dienstenomzet, vanwege veranderingen in de regelgeving in Pakistan.  Het bedrijfsresultaat (EBITDA) schoot zelfs met 30,9 procent omhoog tot 935 miljoen dollar. VEON maakte daarnaast bekend dat Sergi Herrero en Kaan Terzioğlu zijn aangesteld als co-CEO.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor DSM van 119,00 naar 120,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De analisten wezen op een uitdagende operationele vooruitzichten voor 2020. De jaarresultaten over 2019 waren op EBITDA-niveau volgens de analisten in lijn met de verwachtingen, maar dat kwam enkel vanwege een combinatie van lagere inkoopkosten bij de tak Materials en een “buitengewoon” gunstige mix bij de divisie Nutrition.

Brunel International heeft in het vierde kwartaal van 2019 de omzet iets zien oplopen, maar het bedrijfsresultaat flink in de min zien duiken.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,2 procent tot 3.373,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 29.423,31 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 9.711,97 punten.

Update: om cijfers Brunel toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.