Europa - 7 september 2020 - Aandelen

AEX start handelsweek in het groen na opmerkelijk koersverloop Nasdaq

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger openen. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent. Afgelopen week verloor de AEX index op weekbasis nog 3,0 procent op een slotstand van 540,27 punten.

De AEX startte de handelsweek nog op een positieve noot, maar een koersval van Amerikaanse technologie aandelen speelde de index later in de week parten. Donderdag verloor de index 2,2 procent en vrijdag kwam daar nog eens een verlies van 1,7 procent bovenop.

Door de forse stijgingen van tech-aandelen zoals ASML en Adyen is de weging van technologie in de AEX opgelopen naar ongeveer 30 procent. Het waren juist techaandelen die de index eind vorige week diep in het rood drukten, terwijl de meer traditionele waarden, zoals banken en verzekeraars, juist in het groen noteerden.

De drijvende kracht achter de opmars van de indices op Wall Street, samengebald in de index van de 100 grootste Amerikaanse technologie-ondernemingen, de Nasdaq 100, tuimelde donderdag vanaf de hoogste stand ooit zonder ogenschijnlijke aanleiding meer dan 5 procent. Vrijdag daalde de index met 1,3 procent verder, nadat er tijdens de handel in Amsterdam nog een intradag verlies van wederom meer dan 5 procent op de borden stond. Een voorbeurs vrijgegeven meevallend Amerikaans banenrapport kon het tij vrijdag aanvankelijk niet keren.

In de voorafgaande 10 handelsdagen koerste de Nasdaq 100 index juist nog vrijwel onafgebroken hoger, met uitzonderlijke uitschieters voor individuele aandelen, zoals Apple, Tesla en Netflix, waardoor ondanks de koersval van eind vorige week de index per saldo nu op het hetzelfde niveau noteert als twee weken geleden.

Het Japanse beursgenoteerde conglomeraat SoftBank, met belangen van tientallen miljarden in technologie ondernemingen, zou door middel van het massaal kopen van call opties tot donderdag een drijvende kracht was geweest achter de opvallende stijgingen van veel Amerikaanse techbedrijven.

Tegenpartijen werden door de oplopende aandelenkoersen onder meer gedwongen om hun posities in te dekken door het kopen van de onderliggende aandelen, waardoor een zogenoemde ’short squeeze’ zou hebben plaatsgevonden. Vrijdag schreef de Financial Times op basis van bronnen SoftBank ‘ontmaskerd’ te hebben als de ‘Nasdaq Whale’, die de rally in Amerikaanse tech-aandelen de afgelopen vakantiemaand, wanneer de volumes traditioneel laag zijn, flink zou hebben opgepord.

Zakenbank Goldman Sachs berekende in ieder geval dat de waarde van de verhandelde opties op Amerikaanse techbedrijven de afgelopen twee weken drie keer zo hoog lag dan het historische gemiddelde van de afgelopen jaren.

Het aandeel SoftBank koerst vanochtend op de beurs in Tokio meer dan 7 procent lager.

Vandaag kunnen Amerikaanse handelaren extra uitrusten van een intense handelsweek doordat Wall Street de deuren gesloten houdt vanwege de viering van Labor Day in de Verenigde Staten.

Azië en handelsspanningen

Zondag meldde The Wall Street Journal dat de Amerikaanse regering exportbeperkingen overweegt voor de grootste producent van halfgeleiders in China: Semiconductor Manufacturing International Corp.

Deze nieuwe restrictie komt op een moment dat Beijing belangrijke technologieën zelf wil gaan ontwikkelen om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse chipmakers.

Een exportrestrictie voor SMIC zou de techoorlog tussen Washington en Beijing verhevigen en Amerikaanse, maar ook Europese, techbedrijven kunnen benadelen die voor miljarden dollars aan technologie verkopen aan Chinese producenten.

Op de beurs in Hongkong koerst het aandeel SMIC vanochtend maar liefst 20 procent lager. De hoofdindices in Hongkong en Shanghai noteren slecht licht lager. Ook de beurzen in Tokio en Sydney blijven dichtbij huis.

Beleggers in Azië wegen de handelsspanningen, en de onrustige handel op techbeurs Nasdaq, af tegen flink meevallende Chinese exportdata. De export in China, uitgedrukt in dollars, steeg in augustus met 9,5 procent op jaarbasis. Geraadpleegde economen voorspelden een stijging van 7,3 procent.

De import van buitenlandse goederen door China, daalde afgelopen maand juist met 2,1 procent, waar door economen maar een minnetje van 0,2 procent was voorzien.

Ook de olieprijs deed vrijdag een stap terug. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement in New York 3,8 procent goedkoper op 39,77 dollar. Olie stond onder druk door een licht aantrekkende dollar en door “het risico-mijdende sentiment en de verkoopgolf in de aandelenmarkten”, zei analist Matt Smith van ClipperData.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1836. Begin vorige week koerste het muntpaar nog kortstondig boven de 1,2000 grens.

Vandaag is onder meer vanwege de Amerikaanse feestdag de macro-economische agenda vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Wereldhave sloot nieuwe kredietfaciliteiten af voor een totaalbedrag van 130 miljoen euro.

MKB Nedsense boekte in het afgelopen half jaar een negatief resultaat van min 0,24 miljoen euro. De reële waarde van de private equity investeringen daalde van 4,0 miljoen euro eind 2019 naar 3,9 miljoen euro eind juni 2020.

Het resultaat van Morefield kwam in het afgelopen half jaar uit op 44.000 euro negatief, van 9.000 euro negatief in dezelfde periode in 2019. De kosten stegen van 9.000 tot 42.000 euro. Met grootaandeelhouder Value8 is eerder dit jaar afgesproken dat de investeerder de lopende kosten financiert.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag 0,8 procent lager op 3.426,96 punten. De Nasdaq verloor 1,3 procent op een slot van 11.313,13 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent op 28.133,31 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.