Europa - 3 augustus 2020 - Aandelen

AEX start handelsweek in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De AEX gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis nog in lijn met de andere Europese hoofdindices 3,3 procent lager naar 545,29 punten.

Het aantal coronabesmettingen neemt wereldwijd weer toe, waardoor zorgen over het herinvoeren van indammingsmaatregelen en de impact daarvan op de economie afgelopen week toch weer de overhand kregen.

“Na al het optimisme over een nieuw Amerikaanse steunpakket, de hoop op een vaccin en het zicht op een langdurige ruim monetair beleid door centrale banken, realiseert de markt zich nu dat door een opleving van het coronavirus een V-vormig herstel steeds onwaarschijnlijker begint te lijken”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De Duitse economie bleek in het afgelopen kwartaal op kwartaalbasis met maar liefst 10,1 procent te zijn gekrompen en macrocijfers wijzen erop dat de economie in het lopende kwartaal slechts voorzichtig herstelt. In Amerika kromp de economie daarnaast het afgelopen kwartaal met 9,6 procent, waarmee sprake was van de grootste krimp ooit.

Op Wall Street wist hoofdgraadmeter S&P 500 afgelopen week evenwel toch op weekbasis bijna 2 procent te klimmen. De winst was geheel te danken aan voortreffelijke cijfers van techgiganten zoals Apple, Alphabet, Amazon en Facebook. Zij profiteren juist van de enorme toename van thuiswerkers en onder meer de technologische ondersteuning die daarvoor vereist is.

Zo steeg Apple, ’s werelds duurste aandeel naar beurswaarde gemeten, vrijdag meer dan 10 procent na de vrijgave van kwartaalcijfers donderdag nabeurs. De iPhone-fabrikant genereert steeds meer omzet uit software, zoals de app-store, en wordt daardoor minder afhankelijk van de verkoop van hardware, zoals iPhone’s, iPads en MacBook’s.

De ijzersterke marktposities en enorme winsten van met name Apple, Alphabet, moederbedrijf van Google, Amazon en Facebook hebben echter ook de aandacht gewekt van de Amerikaanse politiek. Woensdag moesten de topmannen van deze bedrijven zich via videoverbindingen verantwoorden voor de mededingingscommissie van het Congres over vermeend monopolistisch gedrag en machtsmisbruik.

Met de verhoren is het onderzoek van de commissie afgerond en het rapport wordt naar verwachting over enkele maanden bij de wetgever ingediend, die zich dan mag buigen over eventuele maatregelen.

De index van de 100 grootste Amerikaanse technologie ondernemingen, de Nasdaq 100, is in het lopende economische rampjaar al meer dan 43 procent gestegen.

Olie en Azië

De olieprijs herstelde vrijdag deels van de dip een dag eerder. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,9 procent duurder op 40,27 dollar. Donderdag verloor de olieprijs nog 3,3 procent.

De olieprijzen profiteren van met name de zwakkere dollar, maar onderliggend blijft de situatie onzeker vanwege de economische impact van de coronacrisis die van invloed is op de vraag naar olie. Bovendien gaan de grootste olieproducenten ter wereld vanaf augustus weer meer olie produceren.

De euro nam vanochtend met een stand van 1,777 wat gas terug ten opzichte van de dollar. Vrijdag noteerde het muntpaar nog even boven 1,1900 grens, na een opmars in de voorafgaande weken vanaf een stand van ongeveer 1,1400.

In Japan werd vanochtend bekend dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in juli is uitgekomen op 52,8, hetgeen duidt op groei. De verwachting vooraf was een stand van 51,3. De Japanse beurs is koploper in Azië met een winst van ongeveer 2 procent. De andere hoofdbeurzen laten een verdeeld beeld zien.

Later vandaag worden ook in Europa en Amerika de inkoopmanagersindices voor de industrie vrijgegeven.

Agenda

De bedrijfsagenda op Beursplein 5 is deze week zeer goed gevuld. Vandaag gaven Heineken en PostNL voorbeurs de cijfers over het tweede kwartaal. Dinsdag en woensdag volgen ook de hoofdfondsen DSM, Ahold Delhaize, Wolters Kluwer.

Donderdag belooft de drukste dag van de week te worden met onder meer ING, NN, SBM Offshore en Fagron die de boeken opengooien. Nabeurs krijgen beleggers ook een update van Galapagos.

Halverwege de week krijgen we ook het ADP-banenrapport dat vrijdag wordt gevolgd door het officiële Amerikaanse banenrapport. Donderdagmiddag komen dan eerst nog de wekelijkse steunaanvragen.

Bedrijfsnieuws

Heineken meldde een slecht tweede kwartaal achter de rug te hebben, maar dat verraste niet nadat de Amsterdamse brouwer vorige maand al een winstwaarschuwing afgaf. Door de corona-uitbraak lag de horeca grotendeels stil. De extra verkopen in de supermarkt konden deze omzetderving niet compenseren.

PostNL boekte het afgelopen kwartaal een aangepast EBIT-resultaat van 54 miljoen euro, in vergelijking met 39 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Vooraf door ABM Financial News geraadpleegde analisten rekenden op een aangepast EBIT-resultaat van 47 miljoen euro. De vrije kasstroom steeg zelfs van 7 miljoen euro vorig jaar naar 93 miljoen euro het afgelopen kwartaal, terwijl analisten rekenden op 16 miljoen euro. PostNL herhaalde dit jaar ruim boven de eerder afgegeven outlook te zullen uitkomen.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Just Eat Takeaway.com van 98,00 naar 108,00 Britse pond, met handhaving van het koopadvies. De maaltijdbezorger staat volgens de zakenbank voor een aanzienlijke uitdaging om de overname van Grubhub in Amerika tot een succes te maken. De analisten twijfelen evenwel niet aan de strategie en middelen die Takeaway tot zijn beschikking heeft om daadwerkelijk marktaandeel te winnen op de Amerikaanse markt.

Fugro droeg Sjoerd Vollebregt voor als commissaris.

Slotstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint hoger geëindigd. De S&P 500 sloot 0,8 procent in de plus op 3.271,12 punten. De Dow Jones index won 0,4 procent op 26.428,32 punten en de Nasdaq eindigde 1,5 procent hoger op een slot van 10.745,27 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments