Europa - 6 februari 2020 - Aandelen

AEX opent vermoedelijk op jaarrecord

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag in het groen van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent. ING en ArcelorMittal gaven voorbeurs hun kwartaalrapportages vrij.

Woensdag koerste de AEX index met 1,3 procent al flink hoger naar 613,41 punten. Het jaarrecord staat op 616,46 punten. Dit is tevens het hoogste niveau sinds begin 2001, hetgeen bij de opening gebroken kan worden.

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend eensgezind in het groen. Tokio, Hong Kong en Seoel winnen zelfs bijna drie procent. Het sentiment wordt positief beïnvloed door berichten dat wetenschappers dicht bij de ontwikkeling zijn van een medicijn tegen het coronavirus.

De echte impuls voor de aandelenmarkten kwam echter na het nieuws vanochtend dat China bepaalde importheffingen op Amerikaanse goederen flink verlaagt.

Het Chinese ministerie van Financiën meldde dat per 14 februari heffingen van 10 procent op bepaalde goederen uit de VS worden gehalveerd naar 5 procent, terwijl het tarief op andere goederen die worden belast met 5 procent wordt teruggebracht naar 2,5 procent.

Deze heffingen werden in september en december vorig jaar ingevoerd, toen het handelsconflict tussen China en de VS flink opspeelde. Andere importheffingen blijven overigens van kracht, zo benadrukte het Chinese ministerie.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag al flink hoger, mede door de afnemende zorgen over het coronavirus en een sterk banenrapport. De toonaangevende S&P 500 index won 1,1 procent.

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten bleek in januari veel harder te zijn gestegen dan verwacht. Loonstrookjesverwerker ADP rapporteerde een stijging van 291.000 banen, terwijl analisten rekenden op een stijging van slechts 150.000 banen.

Het rapport wordt als een voorbode gezien van het officiële banenrapport dat morgen wordt vrijgegeven en dat algemeen beschouwd wordt als ’s werelds belangrijkste macrocijfer.

Analist Naeem Aslam van Avatrade sprak in een reactie van robuuste cijfers die het verhaal van president Donald Trump over een “economie op stoom” bevestigden. “Kortom de risicobereidheid zal wat langer aanhouden”, zei hij. Rabobank wees daarnaast in gesprek met ABM Financial News op het milde winterweer, waardoor meer mensen aan het werk konden. Overigens overleefde Trump een afzettingsprocedure in de Senaat, wat algemeen ook was verwacht.

De Amerikaanse dienstensector groeide afgelopen maand bovendien in een hoger tempo, bleek zowel uit de cijfers van Markit als die van ISM.

Een vat West Texas Intermediate werd op een settlement van 50,75 dollar woensdagavond  2,3 procent meer waard. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend daarnaast op 1,0997. Rond de jaarwisseling noteerde het muntpaar nog boven het niveau van  1,1200.

Naast een stroom aan bedrijfscijfer hebben beleggers vandaag ook aandacht voor de arbeidskosten en productiviteit in de VS in het afgelopen kwartaal.

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van ING daalde in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 1,27 miljard naar 880 miljoen euro en ook de onderliggende winst voor belasting viel terug, van 1,69 miljard naar 1,34 miljard euro. De consensus rekende op respectievelijk 1,14 en 1,59 miljard euro. De totale inkomsten waren, zoals verwacht, grofweg stabiel, op 4,44 miljard euro. Analisten rekenden echter op 4,51 miljard euro nadat dit in het vierde kwartaal van 2018 nog 4,50 miljard euro was.

In het vierde kwartaal van 2019 realiseerde ArcelorMittal een EBITDA van 925 miljoen dollar, hetgeen meer was dan de 858 miljoen dollar waar analisten vanuit gingen. Over het vierde kwartaal van 2018 was dit overigens nog wel 1.951 miljoen dollar en over het derde kwartaal van vorig jaar 1.063 miljoen dollar. De omzet van ArcelorMittal daalde op jaarbasis van 18.327 miljoen dollar over het vierde kwartaal van 2018 naar 15.514 miljoen dollar in de laatste drie maanden van 2019.

In het afgelopen kwartaal boekte Intertrust een 3,0 procent hogere aangepaste omzet van 151,1 miljoen euro. Het aangepaste EBITA-resultaat verbeterde onderliggend met 0,5 procent tot 55,5 miljoen euro. De aangepaste EBITA-marge stond wel onder druk met 36,7 procent ten opzichte van 37,7 procent een jaar eerder. Onder de streep restte evenwel een 11,6 procent hogere aangepaste nettowinst van 40,4 miljoen euro, ofwel 0,45 euro per aandeel.

In het afgelopen kwartaal realiseerde Marel, de IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines met een notering op het Damrak, een EBIT-marge van circa 10 procent. Daardoor kwam de EBIT-marge voor heel 2019 uit rond 13,5 procent, wat minder is dan de 14 tot 15 procent in de voorgaande jaren. Ook maakte Marel bekend een nieuwe kredietfaciliteit te zijn overeengekomen met een waarde van 700 miljoen euro en een looptijd van maximaal zeven jaar.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 1,1 procent hoger op 3.334,69 punten en de Dow Jones index won 1,5 procent op 13.478,33 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 0,4 procent bij tot 9.508,68 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.