Europa - 22 januari 2021 - Beursbrink

AEX doet stap terug

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet vrijdagochtend een stap terug, na een sterke opleving in de voorgaande dagen. Rond half twaalf koerste de AEX 1,0 procent lager op 657,37 punten.

Analisten van SEB merkten op dat de Aziatische beurzen vanochtend al de toon zetten met lagere koersen. Het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt in China weer toe te nemen en dat drukte het sentiment in Azië na een wisselvallig koersverloop op Wall Street donderdagavond.

De mondiale aandelenmarkten liepen in de afgelopen dagen flink vooruit op de hoop dat de uitrol van vaccins ertoe zal leiden dat de wereldeconomie spoedig kan normaliseren, Ook werd er door beleggers enthousiast gereageerd op het steunplan van de Amerikaanse president Joe Biden van 1,9 biljoen dollar.

Maar de hoop op een normalisatie werd ietwat de kop ingedrukt door een aanhoudende stijging van het aantal besmettingen en een opleving van een nieuwe, meer besmettelijke variant van het virus.

“Op de beurzen is vanochtend een correctie te zien en zijn beleggers erg terughoudend, maar een structurele ommekeer in het sentiment zien we niet”, aldus marktanalist Jeffrey Halley van OANDA. “Het risico neemt toe dat de [Amerikaanse] Senaat niet zo vredig en eensgezind is als de beurzen afgelopen week hebben ingeprijsd. Enige signalen van onenigheid, kunnen aanleiding zijn voor een verdere neerwaartse correctie op de mondiale aandelenmarkten volgende week”, aldus Halley.

“Na een paar maanden van hogere koersen, gedreven door hoop, is het tijd voor een reality check”om de schade precies in kaart te brengen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Dan zouden we nog wel eens grote verschillen in de resultaten van bedrijven kunnen zien, zoals die nu ook al in de cijfers over het vierde kwartaal zichtbaar worden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat beleggers even wat gas terug nemen.”

SEB wees verder nog op waarschuwingen van Biden over de hoge sterftecijfers die in de komende maanden nog gaan komen. “Bovendien gaf hij akkoord aan enkele uitvoerende bevelen om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen”, aldus SEB.

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend onveranderd op 1,2176.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices in januari. Vanochtend bleek al dat de industrie van de eurozone in januari minder hard is gegroeid ten opzichte van december. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 55,2 in december naar 54,7 in deze maand. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector nam af van 46,4 naar 45,0. De samengestelde index kwam met deze voorlopige peiling uit op 47,5 tegen 49,1 in december.

In een toelichting zei econoom Chris Williamson van Markit dat een dubbele dip recessie steeds waarschijnlijker is, nu de coronacrisis in januari weer voor nieuwe lockdowns zorgde. Positief is volgens de econoom wel, dat de tegenwind ditmaal minder sterk is dan bij de eerste coronagolf.

Naast de Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindex, staan ook de bestaande Amerikaanse woningverkopen in december vanmiddag op de rol.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen koersten Prosus en RELX met circa 1,8 procent hoger. Randstad en Royal Dutch Shell noteerden onderaan met verliezen van circa 2 tot 3 procent.

In de AMX maakte GrandVision een pas op de plaats. De optiekketen realiseerde in het vierde kwartaal op vergelijkbare basis een omzetgroei van 0,8 procent op jaarbasis, maar over heel 2020 was er sprake van een krimp met ruim veertien procent. De optiekketen denkt nog altijd te worden overgenomen door EssilorLuxottica. Altice Europe won 1,0 procent nadat Next Private het bod op Altice gestand deed. Air France-KLM daalde 4,0 procent, volgens handelaar Bert van der Pol van Today’s Group na een vekroopadvies van Kepler Cheuvreux.

In de AScX won Lucas Bols 0,5 procent na cijfers van Remy Cointreau. Heijmans verloor 3,3 procent.

Onder de kleine aandelen konden de cijfers van BeterBed op goedkeuring van beleggers rekenen, getuige de koerswinst van 2,0 procent. Beter Bed boekte in het vierde kwartaal van 2020 op een vergelijkbare basis meer omzet dan in het vierde kwartaal van 2019 en deed het daarmee een stuk beter dan voorzien. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Beter Bed van 4,30 naar 6,50 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.