Europa - 17 maart 2022 - Aandelen

AEX blijft boven 700 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het donderdagochtend rustig aan na de rally op woensdag. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent tot 707,19 punten.

Op woensdag trokken aandelenmarkten wereldwijd flink aan. “Deze winsten werden gedragen door de hoop op een staakt-het-vuren en vredesplan tussen Rusland en Oekraïne”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Beleggers lijken volgens de analist voorbij de onzekerheden en de laatste Russische aanvallen te kijken. “Bovendien leidde het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond niet tot nieuwe inzichten”, aldus Hewson. Dit alles zorgde volgens de analist tot een bescheiden opening van de Europese beurzen.

Conform de verwachting verhoogde de Fed woensdagavond de belangrijkste rente, de federal funds rate, met 25 basispunten. Het discontotarief werd verhoogd met 0,25 procentpunt naar 0,50 procent.

De Fed zei tevens te verwachten dat het binnenkort een plan zal aankondigen voor het verkleinen van zijn balans ter waarde van 9 biljoen dollar. Daarnaast bleek uit de zogeheten dot plot dat de Fed dit jaar in totaal zeven renteverhogingen voorziet. Dit was volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank conform de verwachting en is volgens de analist inmiddels ingeprijsd.

“In reactie op het rentebesluit doken de beurzen eerst even omlaag. Na de persconferentie nam de kooplust weer toe”, zag beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx. “Desondanks lijkt de markt zich nog altijd in een dalende trend te bevinden.”

Na de Fed komt de Britse centrale bank vanmiddag eveneens met een rentebesluit. Ook de Bank of England zal naar verwachting de rente met 25 basispunten verhogen.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1055. De olieprijzen stegen met 4,1 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Just Eat Takeaway.com 3,1 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor de maaltijdbezorger van 74,00 naar 53,00 Britse pond, maar herhaalde wel het Outperform advies. Het koersdoel ging omlaag, mede vanwege een lagere waardering van het belang in iFood. Credit Suisse denkt dat het belang 2,5 miljard euro waard is tegen 3,8 miljard euro eerder. Ook werden de verwachtingen voor de financieringskosten verhoogd, vanwege de gestegen rentes.

Philips en Aegon noteerden lager met verliezen van ongeveer 2 procent.

In de AMX won InPost opnieuw 4,4 procent na een koerssprong op woensdag. AMG en ABN AMRO leverden tot 2,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen in de AScX won Vivoryon 4,7 procent. Pharming verloor na cijfers juist 6,3  procent. De winst en omzet stonden in het afgelopen jaar onder druk. Pharming verwacht in 2022 een terugkeer naar groei voor de verkopen van Ruconest, met een percentage in enkele cijfers. De voorbereidingen voor Leniolisib zullen significante effecten hebben op de winstgevendheid, waarschuwde Pharming.

Het lokaal genoteerde Core Laboratories daalde 2,5 procent na een winstwaarschuwing. Ease2pay won daarentegen 10,5 procent, nadat de tankapp van het bedrijf werd geselecteerd door leasemaatschappij ALD.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.