Nederland - 3 november 2017 - Beursblik
door REDACTIE BEURSBRINK

Aantrekkende omzet PostNL voorzien

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het derde kwartaal van 2017 een hogere omzet, maar een licht lager bedrijfsresultaat geboekt. Dit verwachten 14 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus voor het derde kwartaal, waarvan de cijfers maandag voorbeurs verschijnen.

De omzet van de post- en pakketbezorger bedroeg volgens de analisten over het derde kwartaal 791 miljoen euro. In dezelfde periode in 2016 lag de omzet nog op 770 miljoen euro. De postbezorging in Nederland droeg 395 miljoen euro bij aan de omzet in het afgelopen kwartaal, terwijl er bij pakketbezorging naar verwachting een omzet werd gerealiseerd van 255 miljoen euro. De internationale activiteiten waren vermoedelijk goed voor 250 miljoen euro aan omzet.

PostNL zag de briefpostvolumes in het derde kwartaal volgens de bedrijfsconsensus met 8,8 procent op jaarbasis dalen. Kostenbesparingen van naar verwachting 15 miljoen euro in het derde kwartaal moeten die daling van de volumes compenseren, net als groei bij de andere activiteiten.

Analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wezen op de efficiënte en snelgroeiende pakketbezorging, die in de zakelijke markt een dubbelcijferige groei kent, waardoor de daling van de briefpostvolumes inderdaad wordt gecompenseerd.

Het onderliggende bedrijfsresultaat zou afgelopen kwartaal volgens de analisten zijn uitgekomen op 40 miljoen euro, waar dit resultaat vorig jaar nog 44 miljoen euro was. Het onderliggende contante bedrijfsresultaat zal naar verwachting van de analisten uitkomen op 24 miljoen euro, waar vorig jaar nog 27 miljoen euro in de boeken werd gezet.

Analist Ruben Devos van KBC Securities stelde dat PostNL in het derde kwartaal doorgaans minder winst realiseert. De marktvorser kijkt dan ook vooral uit naar signalen dat de uitdagende omstandigheden binnen briefpost iets zijn afgenomen. Devos merkte op dat PostNL in de eerste helft van het jaar de briefpostvolumes nog flink onder druk zag staan, door toegenomen concurrentie en doordat er minder brieven worden verstuurd.

Ook kijkt Devos uit naar aanwijzingen omtrent regelgeving en of de volumes bij pakketbezorging in Nederland verder aantrekken.

Outlook

PostNL mikt voor 2017 op het realiseren van een onderliggend contant bedrijfsresultaat tussen de 220 miljoen en 260 miljoen euro.

Goldman Sachs heeft een koopadvies op PostNL met een koersdoel van 4,70 euro, terwijl KBC Securities een Houden advies hanteert met een koersdoel van 4,00 euro. Maandag voorbeurs publiceert PostNL de resultaten over het afgelopen kwartaal.

Op een groen Damrak koerste het aandeel vrijdag 0,3 procent lager op 3,68 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.